Oče je človek, ki ima hrbtenico. (Marija Magdalena Novak)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Rožna ulica 2

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-983

e-pošta: dkps.pisarna@gmail.com

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Revija Vzgoja  

Ob 20. letnici izhajanja revije Vzgoja smo se v Knjižnici Otona Župančiča 23. 4. 2019 pogovarjali o tem, kaj je vzgoja danes. Pri pogovoru so sodelovali snovalci revije, strokovnjaki s področja pedagoške znanosti in bralci revije. Vsi so bili vprašani o tem, kaj je danes bistvo vzgoje in o tem, kaj od tega najdejo v reviji, ki se v Sloveniji edina v celoti posveča vprašanju oblikovanja človeške osebnosti.

V oddaji Obzorja duha so pripravili prispevek o 20. obletnici izhajanja revija Vzgoja. Oglejte si prispevek, če ste ga zamudili: https://4d.rtvslo.si/arhiv/obzorja-duha/174605604

Izšla je nova številka revije Vzgoja

V 81. številki revije Vzgoja se v žarišču posvečamo vprašanju zasvojenosti od digitalnih medijev. Strokovnjaki z različnih področij pišejo o tem, kaj zasvojenost je, kako lahko nekdo zaide vanjo, katere so značilnosti in pasti zasvojenosti od digitalne tehnologije, kaj lahko storimo v šoli in kaj lahko storimo doma, da do tovrstne zasvojenosti ne bi prihajalo.

V rubriki Naš pogovor se je Eva Čeč pogovarjala s prof. Martino Koman, upokojeno učiteljico fizike in matematike.

V rubriki Biti vzgojitelj pišemo o relacijskih potrebah ter o kritičnem mišljenju v današnji dobi.

V rubriki Vzgojni načrt predstavljamo skupen projekt učiteljev, staršev in učencev ter razmišljamo o odnosih med starši in učitelji.

V rubriki Starši pišemo o bontonu, hvaležnosti, razvoju bralca do adolescence ter o čustveni odzivnosti.

V rubriki Področja vzgoje Milček Komelj predstavlja delo Uroša Weinbergerja, Evolution model (2012), ki krasi tudi naslovnico revije. Pišemo tudi o taktilni integraciji, moči pogovora, astronomiji s slepimi in slabovidnimi ter o programu prostovoljnega dela Človek za druge.

V rubriki Duhovni izziv objavljamo zapis hospicu ter o tem, kako privzgajati čut za lepo.

V rubriki Izkušnje pišemo o poimenovanju prve šole dr. Janeza Evangelista Kreka v Sloveniji ter o srečanju z vsemi generacijami na Gimnaziji v Kranju.

Priskrbite si svoj izvod revije Vzgoja. Gotovo najdete kaj uporabnega tudi zase. Veseli bomo tudi vaših odmevov glede nove oblikovne zasnove.

Revija izide štirikrat letno, naročnina za leto 2019 je 23 €. Novi naročniki prejmejo lepo knjižno darilo. Letna naročnina na revijo je tudi lepo in koristno darilo; lahko jo komu podarite. Naročite lahko tudi posamezni izvod po ceni 5,80 €. Številko 81 lahko naročite tukaj.

Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com.

 

Vabljeni k branju!

Darilo za nove naročnike

Medse vabimo nove naročnike revije Vzgoja.

Vsak novi naročnik letne naročnine prejme posebno darilo: žepni koledar Vzgoja: http://www.revija-vzgoja.si/vzgoja/narocilo/

Pohitite!

20 let revije Vzgoja

V četrtek, 10. 1. 2019 smo praznovali 20 let obstoja revije Vzgoja.

Ob 11.00 smo imeli novinarsko konferenco. Njen posnetek lahko spremljate tukaj.

Ob 17.00 smo se zbrali pri sv. maši, ki jo je daroval provincial p. dr. Ivan Bresciani ob somaševanju dr. Romana Globokarja, p. dr. Robina Schweigerja in urednika revije Vzgoja, p. dr. Silva Šinkovca.

Ob 18.00 smo lahko prisluhnili pogovoru o Vzgoji in vzgoji. Pogovor z dr. Jano Kalin, dr. Antonom Medenom, dr. Romanom Globokarjem in dr. Silvom Šinkovcem je vodil g. Janko Jarc. Veseli smo teh let izhajanja, revija Vzgoja je v slovenskem prostoru zavzela pomembno mesto, želimo pa si, da bi svoje delo z nekaj nadaljevala in pri tem šla v korak s časom ter potrebami bralcev in družbe.

Po okrogli mizi smo se zbrali v sproščenem vzdušju, malce prigriznili in poklepetali, obujali spomine in se drug drugemu posvetili v prijetnem pogovoru.

Hvaležni smo vsem, s katerimi smo v teh letih sodelovali. Z upanjem se oziramo naprej, v naslednja ustvarjalna leta.

Vzgoja 20 let - anketa

Vabimo vas, da ob dopolnjenem 20. letu izhajanja revije Vzgoja izrazite svoje mnenje o naši reviji. Anketa je dosegljiva na spodnji povezavi, vzame pa le nekaj minut časa:

https://www.1ka.si/a/195425

Vse dobro v novem letu; naj bo blagoslovljeno, polno moči in lepih doživetij.

Pripravili smo posebno prodajno akcijo ob selitvi - vsebinske komplete revije Vzgoja in nekaj zanimivih ter uporabnih knjig.

Klub Vzgoja

Klub Vzgoja je namenjen podpori delovanja dejavnosti Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS). Združuje ljudi, ki z nami delijo vrednote. Trudimo se biti blizu človeku v vseh njegovih razsežnostih, soustvarjati odgovornega posameznika, trdno družino, dobro šolo ter pošteno in prijazno družbo.

Pomemben del našega delovanja je odvisen od darovanja – znanja, prostovoljnega dela, pa tudi denarja. Brez tega žal ne gre. In pri tem vas prosimo in vabimo, da nam pomagate. Če čutite, da je naše delo pomembno in če zmorete, ga podprite tudi s svojim darom, katerega višino določite sami. Vsak dar nam bo v pomoč.

Vse, ki želite podpreti našo dejavnost, vabimo, da izpolnite pristopno izjavo in se nam pridružite.

V začetku leta 2016 smo na spletnih straneh pripravili anketo o reviji Vzgoja. Nanjo se je odzvalo 237 ljudi (s klikom na anketo), veljavni so podatki 148 oseb (ker so izpolnili večino ankete). Anketo je v celoti izpolnilo 125 oseb. Nekatere podatke predstavljamo.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste v anketi sodelovali. Kdor bi še želel izraziti svoje mnenje, ga bomo veseli; to lahko stori tukaj.

Hvala za sodelovanje!

O človekovih pravicah in družini v 45. številki revije Vzgoja

V 45. številki revije Vzgoja, ki je izšla aprila 2010, so v žarišču objavljeni prispevki, v katerih avtorji utemeljujejo razloge proti nekaterim spremembam Družinskega zakonika. Te vsebine pa so aktualne tudi ob sprejetem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih spomladi letos. S klikom sem lahko dostopate do celotnih besedil.

 

Dr. Tadej Stegu v prispevku Družinski zakonik (DZ) in družina primerja definicijo družine v DZ in ZZZDR. Vpraša se, ali je ustavno dopustno zaradi interesa homoseksualcev z zakonom odvzeti otroku pravico do matere in očeta.

Barbara Brezigar v članku Otrokove pravice v luči predloga Družinskega zakonika, ki izpostavi, da »morajo biti pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, bodisi da jih vodijo državne bodisi zasebne ustanove za socialno varstvo, sodišča, upravni organi ali zakonodajna telesa, 'otrokove koristi glavno vodilo'.«

France Cukjati v prispevku Država mora slediti želji in koristi otroka prikaže, kako se je znanost odzivala na raziskovanje problema o homoseksualnosti. V nadaljevanju opozori na primere uspešnega zdravljenja homoseksualnosti.

Silvo Šinkovec: Antropološka izhodišča za razpravo. V prispevku dokazuje, da homoseksualnost ni genskega izvora in razloži, ob kakšnem liku matere in očeta je najverjetneje, da se v otroku razvijejo homoseksualna nagnjenja.

Bogdan Žorž (Pripombe k predlogu Družinskega zakonika) je prepričan, da država namesto, da bi raziskala, kaj je treba popraviti v zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih iz leta 1976 postavlja nove paradigme, namesto, da bi definirala družino kot temeljno celico družbe, ki zagotavlja obstoj in razvoj človeštva.

Tadej Strehovec v članku Poročeni so prikrajšani pokaže, da so imeli vsi veliki ideološki sistemi 20. stoletja skoraj identične poglede na družino. Vsi trije sistemi so uveljavljali ločitev, izenačitev izven zakonske zveze z zakonsko in državno sponzorirane inštitucije, ki so vzgajale otroke v duhu prevladujoče ideologije.

Marjan Žveglič v prispevku Družina in naravni zakon poudari: »naravni zakoni preprosto obstajajo, in upam, da je tudi vsakomur jasno, da veljajo ne glede na to, ali jih je človek že odkril, in neodvisno od tega, ali jih priznava ali zanika.«

Peter Zidar: Jaz tako malo vem o sebi: v prispevku piše o pomenu družine za otroka ter opozori na razmerje samomorov in sklenjenih zakonskih zvez.

Človekove pravice in družina

Referendum, ki bo 20. decembra, ni proti homoseksualnim zvezam, ampak je za družino, za spoštovanje naravnih danosti človeka.

Temu smo v reviji Vzgoja z različnih vidikov (šolstvo, pravo, filozofija, psihoanaliza ...) posvetili junijsko (66.) številko revije. Avtorji prispevkov so: Silvo Šinkovec, Marijana Kolenko, Peter Rožič, Bojan Žalec, Borut Holcman, Erika Ašič, Roman Vodeb, France Cukjati, Peter Lah in Sonja Pungertnik. Izvodi te številke so na uredništvu še na zalogi. Ob naročilu (4,7 €/izvod) pošljemo revijo na dom, stroškov poštnine ni.

Prav tako smo tej temi posvetili 45. številko revije Vzgoja (april 2010), ko je bil prvi poskus sprejemanja družinskega zakonika. Več o tem najdete na naših spletnih straneh.

Vabljeni k branju!

Obisk pri predsedniku Pahorju

16. 3. 2015 je delegacija Svetovnega etosa (Albert Smrečnik, Borut Ošlaj, Marko Pavliha, Maša Gedrih, Silvo Šinkovec) obiskala predsednika RS, gospoda Boruta Pahorja, da bi mu predstavila Gibanje in ga vprašala za možnosti morebitnega sodelovanja, v obliki častnega pokroviteljstva prihodnjega posveta SE ali s podporo medverskem dialogu.
G. predsednik Pahor je svojo načelno naklonjenost potrdil in podal konstruktivno pobude za nadaljnje delo.

Razšli smo se v vedrem vzdušju, spodbujeni z večjo podporo, kot smo jo pričakovali.

Zakon, ki na glavo obrača vrednote, po hitrem postopku?

Pred nami je predlog Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Sprejet naj bi bil po skrajšanem postopku že čez nekaj dni - v začetku marca. Glede na finančno in gospodarsko stanje v državi, ki je utemeljen razlog za sprejem mnogih zakonov po skrajšanem postopku, bi pričakovali, da imajo prednost pri hitrih postopkih drugačne teme in ne redefinicija zakonske zveze. Poleg tega je bila podobna razprava že pred nekaj leti, leta 2012 pa smo državljani na referendumu jasno izrazili željo, da se ohrani osnovna celica, družina, kot skupnost moža in žene, ki po naravni poti omogoča nastanek družine. V takšni družini je otrok dar in ne pravica.

V reviji Vzgoja smo v času, ki je bil namenjen razpravi o predlogu Družinskega zakonika, eno žariščno temo namenili tudi temu. Na predlog smo pogledali z različnih smeri - pravne, etične, antropološke, vzgojne, biološke, izkušenjske. Čeprav so členi predlogov v aktualnem predlogu novele drugače oštevilčeni, gre za enako stvar, zato vam v branje in premislek ponujamo vsa besedila. Povezave do njih najdete spodaj, objavljena so bila v reviji Vzgoja, št. 45, leto 2010 na straneh 3-20.

To je pomemben trenutek v naši Sloveniji, zato premislimo, kakšne družine si želimo, kakšno prihodnost si želimo, kakšno sporočilo dajemo svojim otrokom in vnukom. Ali res lahko pravice enih (ki niso pravice, ampak le želje) povozijo pravice drugih (ki nimajo moči, da bi se branili, izrazili svoje mnenje)?

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je ob tem objavilo tudi izjavo o predlagani noveli, ki jo najdete tukaj.

 

  • Tadej Stegu: Družinski zakonik in družina:

"Z določitvijo, da zakonsko zvezo lahko skleneta tudi osebi istega spola, predlog Družinskega zakonika omogoča, da bi otroke lahko posvojile oz. sprejele v rejništvo tudi skupnosti oseb istega spola. V prispevku povzemamo le nekatere najbolj sporne usmeritve zakonika, zaradi katerih se zdi predlog kot celota nesprejemljiv in bi bila njegova uveljavitev škodljiva." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 3-5.


  • Barbara Brezigar: Otrokove pravice v luči predloga Družinskega zakonika:

"Otrok zaradi svoje telesne in duševne nerazvitosti proti odraslim članom skupnosti ni sposoben sam uveljavljati svojih interesov. Zato je pravica istospolnih partnerjev do nediskriminatornega obravnavanja glede vprašanja o posvojitvi otrok omejena s pravico otrokove največje koristi. Zaradi zavarovanja ene pravice se ne sme prekomerno posegati v drugo pravico." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 5-6.


  • France Cukjati: Država mora slediti želji in koristi otroka:

"Predlagani Družinski zakonik vsebuje vrsto dobrih rešitev, a je nesprejemljiv, ker bistveno spreminja razumevanje slovenske družine oziroma zakonske zveze. Prvič v zgodovini jo usodno razvrednoti, ker popolnoma ignorira njeno naravno, biološko usmerjenost v novo življenje, tisto usmerjenost, s katero vsak, predvsem demografsko ogrožen slovenski narod, stoji in pada." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 7-9.


  • Silvo Šinkovec: Antropološka izhodišča za razpravo:

"Homoseksualnost je star pojav, zdi pa se, da je danes mnogo bolj razširjen kot včasih. Kako nastane? Kako osebe z istospolno usmerjenostjo živijo? Katere so pogoste težave istospolnih parov? Zakaj ni primerno, da bi istospolni pari posvojili otroke? Kdo so homoseksualne osebe, ki niso geji? Prispevek skuša odgovoriti na nekaj osnovnih antropoloških vprašanj." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 10-12.


  • Bogdan Žorž: Pripombe k predlogu Družinskega zakonika:

"Predlog Družinskega zakonika prinaša niz zelo pozitivnih in koristnih ureditev, zaradi katerih je vredno podpreti njegov sprejem. Vendar pa je v gradivu veliko nedorečenih in nedomišljenih rešitev. Nekaj je takih, kjer se v nov sistem prenaša stare rešitve, ne da bi preverili, ali so dobre." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 12-14.


  • Tadej Strehovec: Poročeni so prikrajšani:

"Z vidika ideoloških sistemov sta družina in zakonska zveza tisti družbeni celici, ki sta najbolj neodvisni in v katerih je posameznik najbolj zavarovan pred družbenimi vplivi. Takšna trdna struktura pa posamezniku omogoča večjo sposobnost kritičnega razmišljanja ter večjo samostojnost." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 15-17.


  • Marjan Žveglič: Družina in naravni zakon:

"Tudi živo materijo obvladujejo naravni zakoni. Kar zadeva reprodukcijo sesalcev, je ena od številnih zakonitosti ta, da je za spočetje novega potomca potrebna kopulacija samca in samice iste vrste v plodnem obdobju samice. Samcu, samici in potomcu, ki je plod njune združitve, smo pri ljudeh rekli osnovna celica družbe ali tudi družina. Pri tem je bilo bistveno, da gre za roditelja in njunega rojenca. To je idealna oblika, h kateri velja težiti. Vse drugo (posvojitev, reja, enostarševske družine, zavodi) so načini reševanja žalostnih pojavov razkroja osnovne celice družbe. Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 17-19.


  • Peter Zidar: Jaz pa tako malo vem o sebi:

"Nekega večera sem se predajal prvemu večernemu hladu, ko se mi je neopazno približal posvojeni šestletni fantek in se stisnil k meni. "Jaz pa tako malo vem o sebi!", je zajel sapo in v glasu so se prepletali tisoč in eno drhtenje, tisoč in ena misel, ki je stiskala njegovo srce." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 20.

metulj

Sporočite nam svoje mnenje

Ste že prebrali novo številko revije Vzgoja? Imate predlog, komentar, kritiko? Bi nam radi sporočili svoje mnenje o naši in vaši reviji?To lahko storite tukaj. Hvala, ker nam pomagate soustvarjati revijo.foto: Marko Hrovat, Vzgoja 56

Klub revije Vzgoja

Klub revije Vzgoja je namenjen podpori delovanja revije Vzgoja. Z revijo se trudimo biti blizu človeku v vseh njegovih razsežnostih. Pridružite se nam!

Slovo od akademika dr. Jožeta Trontlja

12. 12. 2013 smo se poslovili od velikega človeka in velikega Slovenca, od našega prijatelja. Umrl je akademik dr. Jože Trontelj (1939-2013), predsednik SAZU.

V reviji Vzgoja smo objavili nekaj njegovih prispevkov, ki jih najdete tukaj.

Posebna priložnost: knjižno darilo

Vsem, ki pridobite novega naročnika revije Vzgoja,

podarimo knjižno darilo!

Revija izide štirikrat letno, naročnina za leto 2013 je samo 18,80 €. Vsak, ki pridobi novega naročnika, prejme knjižno darilo.

Revija Vzgoja, ki izhaja že od leta 1999, prinaša zanimivo in koristno branje. Z žariščnimi temami in rednimi rubrikami se dotikamo aktualnih vprašanj. V reviji najdejo smernice za svoje delo in življenje starši, učitelji, vzgojitelji, ravnatelji, študentje in vsi, ki želijo do gojiti posebej spoštljiv odnos do celostnega človeka.

Naročnina je tudi lepo in koristno darilo. Vsak novi naročnik prejme majico revije Vzgoja.

Franc Pediček, slovenski pedagog

Izšla je knjiga Franc Pediček, slovenski pedagog. Knjigo lahko naročite tukaj. Cena: 29,00 €. Poštnino vam podarimo. Člani DKPS in člani Kluba revije Vzgoja lahko knjigo naročite s posebnim 10 % popustom.

Franc Pediček (1922–2008) si v slovenski pedagogiki zasluži posebno mesto. Njegova pedagogika je bila antropološka, v središče vzgoje je postavil človeka kot celovito osebnost. Pomembne sledi je pustil na neverjetno veliko področjih vzgoje: od predšolske do srednješolske vzgoje, specialne pedagogike, vzgoje za partnerstvo, družinske pedagogike, spolne vzgoje, izobraževanja odraslih, športne vzgoje, plesa, svetovalnega dela ter še česa. Zavzemal se je za korektno raziskovalno metodologijo ter pedagoško terminologijo, za sprejetje etičnega kodeksa učiteljev, vzpostavil je šolsko svetovalno delo. Več o knjigi

Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju

V uredništvu revije Vzgoja ali tukaj lahko naročite knjigo dr. Vladimirja Truhlarja Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju. Cena knjige (254 strani) je 20,00 €. Poštnino vam podarimo.

Dr. Vladimir Truhlar (1912–1977) je bil filozof, teolog, duhovnik, jezuit, pesnik in kritik, predavatelj na Gregoriani v Rimu, koncilski teolog, po rodu Slovenec in Čeh. Njegova dela so doživela številne prevode. V Sloveniji je bil deležen hudih pritiskov in nasprotovanja, njegova teologija je komunistično oblast motila tudi po njegovi smrti.

Avtor analizira, kako slovenski literati (Cankar, Jenko, Kosovel idr.) doživljajo absolutno in kako se to odraža v njihovih delih. Več o knjigi

 

Iz nove Vzgoje

"Današnji otroci prehitro odrastejo, prehitro jih povlečemo v svet odraslosti, svet tekmovanja, dokazovanja in povzpetništva. Imamo generacije postaranih otrok. Prav informacijska tehnologija in zasloni so glavni vzrok za njihovo izgubo življenjskega navdušenja, hrepenenja, samoiniciativnosti, vztrajnosti in smisla. Zasloni umetno postarajo naše otroke, prehitro vse vidijo, prehitro vse doživijo, nič več ni skrito, skrivnostno, ničesar več ni, kar bi prebujalo njihovo hrepenenje, radovednost …"

Sebastjan Kristovič, Vzgoja 81, str. 9-11.

______________________

"Morda smo pozabili, da je med človekovo potrebo in njegovo željo velikanska razlika. Brez uresničenih potreb namreč ne moremo živeti, z neuresničenimi željami pa lahko. Toda željá imamo vedno več in izgubili smo občutek za mejo med tem, kar potrebujemo, in tistim, kar si želimo. Zato se marsikatera uresničena želja lahko preobrazi v potrebo. Ko se to zgodi, pa imamo že opraviti s prisilnim vedenjem in ta se z drugo besedo imenuje – odvisnost."

Nataša Konc Lorenzutti, Vzgoja 81, str. 24-25.

_______________________

"Ko se pogovarjamo z otrokom, se ne pačimo in tudi ne pretiravamo s pomanjševalnicami. S tem otrokov miselni svet v glavi otežimo z dvojnim besednim zakladom."

Irena Potočar Papež, Vzgoja 81, str. 36.

_______________________

"Branje v najzgodnejšem življenjskem obdobju, ko gre bolj za igranje, pogovarjanje, petje, smejanje, opazovanje, raziskovanje in zabavo, razvija otrokov kasnejši odnos do knjig in pisane besede."

Lucija Ademoski, Vzgoja 81, str. 38-39.

_______________________

"Učitelji pri otrocih še vedno zaznavamo velik potencial, vendar je ta v veliki meri ukalupljen v storitveno delo. Učenci vse težje proizvajajo samoiniciativne zamisli in iščejo možnosti za nadgrajevanje le-teh. Pri ustvarjanju so preobremenjeni s pravilnostjo postopkov, poti in ciljev. Velika mera formalnega poučevanja in najbrž tudi sodoben način življenja sta jih privedla do znižane mere domišljije, empatije, grafomotoričnih spretnosti ter ustvarjalnega spopadanja s problemi."

Tanja Pogorevc Novak, Vzgoja 81, str. 52.

 

__________________________________

 

Naročite revijo Vzgoja

"V reviji je veliko zanimivih in praktičnih prispevkov o vzgoji, o delu v razredu in vrtcu, zanimivi so pogovori s strokovnjaki. Revijo smo uporabili tudi v šoli za starše." Helena

"Revija mi je všeč, ker v njej najdem članke, ki so na visoki strokovni ravni, so zelo praktični in ponujajo ideje, rešitve, namige za vsakodnevno delo z otroki na področju izobraževanja, so zelo aktualni." Marija

Iz knjige: Trontelj, Jože (2014): Živeti z etiko. Ljubljana: Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj.

"Na svobodo v smislu neoliberalizma gledamo kot na neuspešen eksperiment naše dobe. Gojiti koncept svobode s slabo definiranimi mejami je nevarna praksa, ki se že desetletja dogaja zahodnemu svetu. /.../ Svoboda posameznika je omejena, se konča tam, kjer trči ob pravice drugega. Za marsikoga novo pa je spoznanje, da so te meje mnogo bližje, kot jih želijo videti kapital, politika brezobzirnega razvoja in pohlep kot njegovo gonilo. So tudi bližje, kot jih želi videti povprečen zemljan." (Trontelj, str. 48)

 

"Ko se za nekaj odločamo in ne izberemo tistega, k čemur nas nagovarjajo sebičnost, koristoljubje, lenobnost ali impulz, ampak se zaradi nekega ozira odločimo drugače, je ta ozir morda vrednota. Preprosto merilo za etičnost je, ali o nečem lahko rečemo, da je prav, da je dobro in da je lepo." (Trontelj, str. 62)

 

"Argument spolzkega klanca se večkrat uporablja kot svarilo pred postopno liberalizacijo etičnih prepovedi. Ko stopite na tak klanec, vam že po nekaj korakih spodrsne. Padete in drčite vse hitreje navzdol, ustavite se šele na dnu. /.../ Nekateri libertarni misleci se iz argumenta spolzekga klanca norčujejo in obstoj tega mehanizma zanikajo. A prav v etiki imamo vrsto prepričljivih primerov." (Trontelj, str. 103)

 

"Morda nam bo ravno skrajnost utilitarne filozofske etike pomagala, da se uspešno upremo vztrajnim pritiskom, da se ponovno dovoli instrumentalizacija človeških bitij: poraba teles in življenj enih za interese drugih.

Prav bo, da se zavemo: malo je verjetno, da bi človečnost in človekove pravice v času naših življenj slavile kako večjo zmago. A storimo, kar moremo, da vsaj ne bo velikih porazov. V nevarnosti bomo, ko bomo pozabili holokavst in ne bomo prepoznali spet in spet na novo vznikajočih idej, iz katerih je zrasel." (Trontelj, str. 218)

 

"Enaindvajseto stoletje smo začeli z globoko vrednotno, ekonomsko in okoljsko krizo globalnega obsega. Nadaljevanje utegne prinesti pokop civilizacije, kot smo jo poznali doslej, a človekovimi pravicami vred - če bomo dovolili, da se nevarna erozija etike in vrednot nadaljuje. Ključno je seveda sebično, neodgovorno človekovo vedenje. Usodno moč pa sta tej sebičnosti in neodgovornosti podelili prav znanost in tehnologija. Skrbi nas, ker duh našega časa in sedanja ureditev človeške družbe učinkovitim omejitvam neupravičenih rab in zlorab dosežkov znanosti nista naklonjena." (Trontelj, str. 207)

 

"Danes je jasno, da je preživetje človeške vrste odvisno od sposobnosti, da zamenja kratkoročne interese posameznikov in omejenih skupin za interese globalnega človeštva. Da bi se to lahko zgodilo, je najprej nujen uvid v naravo, globino in resnost problemov, ki so pred nami. Nato je nepogrešljiva odločenost za reševanje. Nazadnje pa so potrebni mehanizmi, ki bodo spremenili cilje svetovnega gospodarstva in vedenje ljudi na vseh ravneh in nato poskrbeli za njihovo uresničenje." (Trontelj, str. 37)

Pedičkova misel

"Ne pozabite vsega svojega pedagoškega dela postaviti vselej in povsod v luč maksime človek! Pri maksimi človek pa imejte v svoji dejavni zavesti, da se le-ta pojavlja na dveh glavnih ravneh: stvarnostno-življenjski ter dušno-duhovni. Reči torej moremo in smemo, da stvarnostna znanja in duhovne vrednote vsebinsko in dejavnostno polnijo vzgojo in izobraževanje, torej vsako pedagoško delo. To je naše temeljno pedagoško-antropološko sporočilo."

Franc Pediček

 

 

Iz knjige Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju

"Kaj naj bi bil nezaslužen, milosten dar, ki človeka spremeni, - ki ga nenadoma naredi svetlega in čistega, če ne samorazkritje absolutnega - blagosti?

"Daj dar za dar - / mi pravi blagi dih - / spreminjaj tudi ti!" Spreminaj v blagosti, v dobroti druge, - spreminjaj vesolje! In pesnik se res vzgiba v dobroto, ki se daje otroku s premraženo prošnjo, starcu, beraču, umirajoči čebeli."

Vladimir Truhlar, str. 225, Iz: Skrivnost in svet brez skrivnosti v Udovičevi liriki


 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham