Oče je človek, ki ima hrbtenico. (Marija Magdalena Novak)

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS)

Ul. Janeza Pavla II. 13

1000 Ljubljana

tel.: 01/43-83-987

e-pošta: dkps(at)rkc.si

  DruštvoSeminarjiRevija VzgojaProstovoljno deloProdajaKlub VzgojaNapovednikAktualno 
  DKPS > Revija Vzgoja  

Izšla je nova številka revije Vzgoja

V novi, 76. številki revije Vzgoja, pišemo o inkluziji. Objavljamo nekaj prispevkov o tem, kako pomagati otrokom, ki potrebujejo malo več pomoči. Pomoč naj bo taka, da bo v dobro vseh vključenih v proces, v sobivanje..

V rubriki Naš pogovor se je Marko Weilguny pogovarjal z dr. Romanom Globokarjem - o specifičnem pedagoškem pristopu, ki ga gojijo v Zavodu sv. Stanislava.

V rubriki Biti vzgojitelj pišemo o preprosti vzgoji, ki vzgaja poštene, preproste, spoštljive in sodelujoče otroke.

V rubriki Duhovna izkušnja nas p. Janez Poljanšek vodi skozi vajo kontemplacije.

v rubriki Etika v šoli Mateja Centa in Svenja Pokorny pišeta o etiki skrbi in etični vzgoji.

V rubriki Razredništvo in vzgojni načrt pišemo o pomoči mladostnikom, ki si sami zadajajo poškodbe. samopoškodbah. Pišemo tudi o spoštovanju v vzgojno-izobraževalnem procesu.

V rubriki Starši pišemo o težkih izkušnjah spolnih zlorab otrok ter nadaljujemo članek o uničujočem vplivu elektronskih naprav, z usmeritvijo na ukrepe.

V rubriki Vzgojna področja Milček Komelj tokrat predstavlja delo Franceta Slane (Deček). Predstavlja sliko v povezavi z našo žariščno temo ter avtorja in njegovo bogato življenjsko delo.

V rubriki Prostovoljno delo objavljamo zapis o o služenju tujcem v centru za tujce.

V rubriki Izkušnje pišemo o prvem dnevu prakse ter projektu v vrtcu, ki je pomagal spodbujati narodno zavest otrok.

Priskrbite si svoj izvod revije Vzgoja. Gotovo najdete kaj uporabnega tudi zase. Veseli bomo tudi vaših odmevov glede nove oblikovne zasnove.

Revija izide štirikrat letno, naročnina za leto 2018 je 19,80 €. Novi naročniki prejmejo lepo knjižno darilo. Letna naročnina na revijo je tudi lepo in koristno darilo; lahko jo komu podarite. Naročite lahko tudi posamezni izvod po ceni 4,95 €. Številko 76 lahko naročite tukaj.

Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com.

 

Vabljeni k branju!

Klub Vzgoja

Klub Vzgoja je namenjen podpori delovanja dejavnosti Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS). Združuje ljudi, ki z nami delijo vrednote. Trudimo se biti blizu človeku v vseh njegovih razsežnostih, soustvarjati odgovornega posameznika, trdno družino, dobro šolo ter pošteno in prijazno družbo.

Pomemben del našega delovanja je odvisen od darovanja – znanja, prostovoljnega dela, pa tudi denarja. Brez tega žal ne gre. In pri tem vas prosimo in vabimo, da nam pomagate. Če čutite, da je naše delo pomembno in če zmorete, ga podprite tudi s svojim darom, katerega višino določite sami. Vsak dar nam bo v pomoč.

Vse, ki želite podpreti našo dejavnost, vabimo, da izpolnite pristopno izjavo in se nam pridružite.

V začetku leta 2016 smo na spletnih straneh pripravili anketo o reviji Vzgoja. Nanjo se je odzvalo 237 ljudi (s klikom na anketo), veljavni so podatki 148 oseb (ker so izpolnili večino ankete). Anketo je v celoti izpolnilo 125 oseb. Nekatere podatke predstavljamo.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste v anketi sodelovali. Kdor bi še želel izraziti svoje mnenje, ga bomo veseli; to lahko stori tukaj.

Hvala za sodelovanje!

O človekovih pravicah in družini v 45. številki revije Vzgoja

V 45. številki revije Vzgoja, ki je izšla aprila 2010, so v žarišču objavljeni prispevki, v katerih avtorji utemeljujejo razloge proti nekaterim spremembam Družinskega zakonika. Te vsebine pa so aktualne tudi ob sprejetem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih spomladi letos. S klikom sem lahko dostopate do celotnih besedil.

 

Dr. Tadej Stegu v prispevku Družinski zakonik (DZ) in družina primerja definicijo družine v DZ in ZZZDR. Vpraša se, ali je ustavno dopustno zaradi interesa homoseksualcev z zakonom odvzeti otroku pravico do matere in očeta.

Barbara Brezigar v članku Otrokove pravice v luči predloga Družinskega zakonika, ki izpostavi, da »morajo biti pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, bodisi da jih vodijo državne bodisi zasebne ustanove za socialno varstvo, sodišča, upravni organi ali zakonodajna telesa, 'otrokove koristi glavno vodilo'.«

France Cukjati v prispevku Država mora slediti želji in koristi otroka prikaže, kako se je znanost odzivala na raziskovanje problema o homoseksualnosti. V nadaljevanju opozori na primere uspešnega zdravljenja homoseksualnosti.

Silvo Šinkovec: Antropološka izhodišča za razpravo. V prispevku dokazuje, da homoseksualnost ni genskega izvora in razloži, ob kakšnem liku matere in očeta je najverjetneje, da se v otroku razvijejo homoseksualna nagnjenja.

Bogdan Žorž (Pripombe k predlogu Družinskega zakonika) je prepričan, da država namesto, da bi raziskala, kaj je treba popraviti v zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih iz leta 1976 postavlja nove paradigme, namesto, da bi definirala družino kot temeljno celico družbe, ki zagotavlja obstoj in razvoj človeštva.

Tadej Strehovec v članku Poročeni so prikrajšani pokaže, da so imeli vsi veliki ideološki sistemi 20. stoletja skoraj identične poglede na družino. Vsi trije sistemi so uveljavljali ločitev, izenačitev izven zakonske zveze z zakonsko in državno sponzorirane inštitucije, ki so vzgajale otroke v duhu prevladujoče ideologije.

Marjan Žveglič v prispevku Družina in naravni zakon poudari: »naravni zakoni preprosto obstajajo, in upam, da je tudi vsakomur jasno, da veljajo ne glede na to, ali jih je človek že odkril, in neodvisno od tega, ali jih priznava ali zanika.«

Peter Zidar: Jaz tako malo vem o sebi: v prispevku piše o pomenu družine za otroka ter opozori na razmerje samomorov in sklenjenih zakonskih zvez.

Človekove pravice in družina

Referendum, ki bo 20. decembra, ni proti homoseksualnim zvezam, ampak je za družino, za spoštovanje naravnih danosti človeka.

Temu smo v reviji Vzgoja z različnih vidikov (šolstvo, pravo, filozofija, psihoanaliza ...) posvetili junijsko (66.) številko revije. Avtorji prispevkov so: Silvo Šinkovec, Marijana Kolenko, Peter Rožič, Bojan Žalec, Borut Holcman, Erika Ašič, Roman Vodeb, France Cukjati, Peter Lah in Sonja Pungertnik. Izvodi te številke so na uredništvu še na zalogi. Ob naročilu (4,7 €/izvod) pošljemo revijo na dom, stroškov poštnine ni.

Prav tako smo tej temi posvetili 45. številko revije Vzgoja (april 2010), ko je bil prvi poskus sprejemanja družinskega zakonika. Več o tem najdete na naših spletnih straneh.

Vabljeni k branju!

Obisk pri predsedniku Pahorju

16. 3. 2015 je delegacija Svetovnega etosa (Albert Smrečnik, Borut Ošlaj, Marko Pavliha, Maša Gedrih, Silvo Šinkovec) obiskala predsednika RS, gospoda Boruta Pahorja, da bi mu predstavila Gibanje in ga vprašala za možnosti morebitnega sodelovanja, v obliki častnega pokroviteljstva prihodnjega posveta SE ali s podporo medverskem dialogu.
G. predsednik Pahor je svojo načelno naklonjenost potrdil in podal konstruktivno pobude za nadaljnje delo.

Razšli smo se v vedrem vzdušju, spodbujeni z večjo podporo, kot smo jo pričakovali.

Zakon, ki na glavo obrača vrednote, po hitrem postopku?

Pred nami je predlog Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Sprejet naj bi bil po skrajšanem postopku že čez nekaj dni - v začetku marca. Glede na finančno in gospodarsko stanje v državi, ki je utemeljen razlog za sprejem mnogih zakonov po skrajšanem postopku, bi pričakovali, da imajo prednost pri hitrih postopkih drugačne teme in ne redefinicija zakonske zveze. Poleg tega je bila podobna razprava že pred nekaj leti, leta 2012 pa smo državljani na referendumu jasno izrazili željo, da se ohrani osnovna celica, družina, kot skupnost moža in žene, ki po naravni poti omogoča nastanek družine. V takšni družini je otrok dar in ne pravica.

V reviji Vzgoja smo v času, ki je bil namenjen razpravi o predlogu Družinskega zakonika, eno žariščno temo namenili tudi temu. Na predlog smo pogledali z različnih smeri - pravne, etične, antropološke, vzgojne, biološke, izkušenjske. Čeprav so členi predlogov v aktualnem predlogu novele drugače oštevilčeni, gre za enako stvar, zato vam v branje in premislek ponujamo vsa besedila. Povezave do njih najdete spodaj, objavljena so bila v reviji Vzgoja, št. 45, leto 2010 na straneh 3-20.

To je pomemben trenutek v naši Sloveniji, zato premislimo, kakšne družine si želimo, kakšno prihodnost si želimo, kakšno sporočilo dajemo svojim otrokom in vnukom. Ali res lahko pravice enih (ki niso pravice, ampak le želje) povozijo pravice drugih (ki nimajo moči, da bi se branili, izrazili svoje mnenje)?

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je ob tem objavilo tudi izjavo o predlagani noveli, ki jo najdete tukaj.

 

  • Tadej Stegu: Družinski zakonik in družina:

"Z določitvijo, da zakonsko zvezo lahko skleneta tudi osebi istega spola, predlog Družinskega zakonika omogoča, da bi otroke lahko posvojile oz. sprejele v rejništvo tudi skupnosti oseb istega spola. V prispevku povzemamo le nekatere najbolj sporne usmeritve zakonika, zaradi katerih se zdi predlog kot celota nesprejemljiv in bi bila njegova uveljavitev škodljiva." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 3-5.


  • Barbara Brezigar: Otrokove pravice v luči predloga Družinskega zakonika:

"Otrok zaradi svoje telesne in duševne nerazvitosti proti odraslim članom skupnosti ni sposoben sam uveljavljati svojih interesov. Zato je pravica istospolnih partnerjev do nediskriminatornega obravnavanja glede vprašanja o posvojitvi otrok omejena s pravico otrokove največje koristi. Zaradi zavarovanja ene pravice se ne sme prekomerno posegati v drugo pravico." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 5-6.


  • France Cukjati: Država mora slediti želji in koristi otroka:

"Predlagani Družinski zakonik vsebuje vrsto dobrih rešitev, a je nesprejemljiv, ker bistveno spreminja razumevanje slovenske družine oziroma zakonske zveze. Prvič v zgodovini jo usodno razvrednoti, ker popolnoma ignorira njeno naravno, biološko usmerjenost v novo življenje, tisto usmerjenost, s katero vsak, predvsem demografsko ogrožen slovenski narod, stoji in pada." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 7-9.


  • Silvo Šinkovec: Antropološka izhodišča za razpravo:

"Homoseksualnost je star pojav, zdi pa se, da je danes mnogo bolj razširjen kot včasih. Kako nastane? Kako osebe z istospolno usmerjenostjo živijo? Katere so pogoste težave istospolnih parov? Zakaj ni primerno, da bi istospolni pari posvojili otroke? Kdo so homoseksualne osebe, ki niso geji? Prispevek skuša odgovoriti na nekaj osnovnih antropoloških vprašanj." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 10-12.


  • Bogdan Žorž: Pripombe k predlogu Družinskega zakonika:

"Predlog Družinskega zakonika prinaša niz zelo pozitivnih in koristnih ureditev, zaradi katerih je vredno podpreti njegov sprejem. Vendar pa je v gradivu veliko nedorečenih in nedomišljenih rešitev. Nekaj je takih, kjer se v nov sistem prenaša stare rešitve, ne da bi preverili, ali so dobre." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 12-14.


  • Tadej Strehovec: Poročeni so prikrajšani:

"Z vidika ideoloških sistemov sta družina in zakonska zveza tisti družbeni celici, ki sta najbolj neodvisni in v katerih je posameznik najbolj zavarovan pred družbenimi vplivi. Takšna trdna struktura pa posamezniku omogoča večjo sposobnost kritičnega razmišljanja ter večjo samostojnost." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 15-17.


  • Marjan Žveglič: Družina in naravni zakon:

"Tudi živo materijo obvladujejo naravni zakoni. Kar zadeva reprodukcijo sesalcev, je ena od številnih zakonitosti ta, da je za spočetje novega potomca potrebna kopulacija samca in samice iste vrste v plodnem obdobju samice. Samcu, samici in potomcu, ki je plod njune združitve, smo pri ljudeh rekli osnovna celica družbe ali tudi družina. Pri tem je bilo bistveno, da gre za roditelja in njunega rojenca. To je idealna oblika, h kateri velja težiti. Vse drugo (posvojitev, reja, enostarševske družine, zavodi) so načini reševanja žalostnih pojavov razkroja osnovne celice družbe. Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 17-19.


  • Peter Zidar: Jaz pa tako malo vem o sebi:

"Nekega večera sem se predajal prvemu večernemu hladu, ko se mi je neopazno približal posvojeni šestletni fantek in se stisnil k meni. "Jaz pa tako malo vem o sebi!", je zajel sapo in v glasu so se prepletali tisoč in eno drhtenje, tisoč in ena misel, ki je stiskala njegovo srce." Preberi cel članek

Objavljeno v: Vzgoja, leto 2010, letnik XII, št. 45, str. 20.

metulj

Sporočite nam svoje mnenje

Ste že prebrali novo številko revije Vzgoja? Imate predlog, komentar, kritiko? Bi nam radi sporočili svoje mnenje o naši in vaši reviji?To lahko storite tukaj. Hvala, ker nam pomagate soustvarjati revijo.foto: Marko Hrovat, Vzgoja 56

Klub revije Vzgoja

Klub revije Vzgoja je namenjen podpori delovanja revije Vzgoja. Z revijo se trudimo biti blizu človeku v vseh njegovih razsežnostih. Pridružite se nam!

Slovo od akademika dr. Jožeta Trontlja

12. 12. 2013 smo se poslovili od velikega človeka in velikega Slovenca, od našega prijatelja. Umrl je akademik dr. Jože Trontelj (1939-2013), predsednik SAZU.

V reviji Vzgoja smo objavili nekaj njegovih prispevkov, ki jih najdete tukaj.

Posebna priložnost: knjižno darilo

Vsem, ki pridobite novega naročnika revije Vzgoja,

podarimo knjižno darilo!

Revija izide štirikrat letno, naročnina za leto 2013 je samo 18,80 €. Vsak, ki pridobi novega naročnika, prejme knjižno darilo.

Revija Vzgoja, ki izhaja že od leta 1999, prinaša zanimivo in koristno branje. Z žariščnimi temami in rednimi rubrikami se dotikamo aktualnih vprašanj. V reviji najdejo smernice za svoje delo in življenje starši, učitelji, vzgojitelji, ravnatelji, študentje in vsi, ki želijo do gojiti posebej spoštljiv odnos do celostnega človeka.

Naročnina je tudi lepo in koristno darilo. Vsak novi naročnik prejme majico revije Vzgoja.

Franc Pediček, slovenski pedagog

Izšla je knjiga Franc Pediček, slovenski pedagog. Knjigo lahko naročite tukaj. Cena: 29,00 €. Poštnino vam podarimo. Člani DKPS in člani Kluba revije Vzgoja lahko knjigo naročite s posebnim 10 % popustom.

Franc Pediček (1922–2008) si v slovenski pedagogiki zasluži posebno mesto. Njegova pedagogika je bila antropološka, v središče vzgoje je postavil človeka kot celovito osebnost. Pomembne sledi je pustil na neverjetno veliko področjih vzgoje: od predšolske do srednješolske vzgoje, specialne pedagogike, vzgoje za partnerstvo, družinske pedagogike, spolne vzgoje, izobraževanja odraslih, športne vzgoje, plesa, svetovalnega dela ter še česa. Zavzemal se je za korektno raziskovalno metodologijo ter pedagoško terminologijo, za sprejetje etičnega kodeksa učiteljev, vzpostavil je šolsko svetovalno delo. Več o knjigi

Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju

V uredništvu revije Vzgoja ali tukaj lahko naročite knjigo dr. Vladimirja Truhlarja Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju. Cena knjige (254 strani) je 20,00 €. Poštnino vam podarimo.

Dr. Vladimir Truhlar (1912–1977) je bil filozof, teolog, duhovnik, jezuit, pesnik in kritik, predavatelj na Gregoriani v Rimu, koncilski teolog, po rodu Slovenec in Čeh. Njegova dela so doživela številne prevode. V Sloveniji je bil deležen hudih pritiskov in nasprotovanja, njegova teologija je komunistično oblast motila tudi po njegovi smrti.

Avtor analizira, kako slovenski literati (Cankar, Jenko, Kosovel idr.) doživljajo absolutno in kako se to odraža v njihovih delih. Več o knjigi

 

Iz nove Vzgoje

"Pri mnogih otrocih starši, pa tudi učitelji, opažamo, da so na nekaterih področjih učenja izrazito močni in presenetljivo ustvarjalni, motivirani za delo in izvirni, hkrati pa na nekaterih področjih povsem odpovejo in so presenetljivo neuspešni in neučinkoviti. Pri delu s temi otroki se zato pogosto pojavlja dihotomno razmišljanje, ali gre za nadarjenost ali za primanjkljaje."

Vanja Kiswarday, Vzgoja 76, str. 5-8.

______________________

"Moja šola je zares preprosta. Jasni cilji, pričakovanja, zahteve, začrtane poti, ki vodijo k uspešnosti, ker so označene nevarnosti, ki se jim je pametno izogniti. Jasno je izraženo povabilo k sodelovanju, izrekanju misli, idej, mnenj, tudi če se spreminjajo, tudi če so 'napačna', saj so pogosto le drugačna. Jasna je želja po spoznavanju in sprejemanju različnosti."

Tatjana Furjan, Vzgoja 76, str. 23-25.

_______________________

"Cilj pomoči mladostniku ni samo v tem, da preneha s samopoškodbenim vedenjem, ampak da se sooči sam s sabo, s svojimi čustvi, stiskami, da dobi nadzor nad svojim čustvenim doživljanjem; da bo znal svoja čustva primerno izraziti in z njimi ustrezno ravnati. Tukaj ni 'čarobne palčke' ali 'instant ukrepov'."

Lidija Balažic, Vzgoja 76, str. 31-32.

_______________________

"Kje je spoštovanje do učenk in učencev, dijakinj in dijakov, če z njimi usvajamo neko učno snov, preverjamo znanje, jim ves čas izobraževalnega procesa dajemo občutek, da zelo dobro znajo, nato pa tako ocenjujemo, da je v razredu samo ena odlična ocena? Kje je spoštovanje do otrok s posebnimi potrebami?"

Rihard Režek, Vzgoja 76, str. 33.

_______________________

"Iz tega prostorsko neprepustnega plitvega okvira strmi deček v dogajanje pred sabo, ki gledalcu slike ni vidno, kolikor ne postane v očesnem stiku z dečkovim pogledom opazovanec gledalec sam. O pomenu njegove zazrtosti pa se lahko prepričamo le iz dečkovega izraza. Njegov obraz je vklenjen v kovinsko čvrsto stilizacijo in v svoji shematičnosti ekspresivno usmerjen."

Milček Komelj, Vzgoja 76, str. 40-41.

 

__________________________________

 

Naročite revijo Vzgoja

"V reviji je veliko zanimivih in praktičnih prispevkov o vzgoji, o delu v razredu in vrtcu, zanimivi so pogovori s strokovnjaki. Revijo smo uporabili tudi v šoli za starše." Helena

"Revija mi je všeč, ker v njej najdem članke, ki so na visoki strokovni ravni, so zelo praktični in ponujajo ideje, rešitve, namige za vsakodnevno delo z otroki na področju izobraževanja, so zelo aktualni." Marija

Iz knjige: Trontelj, Jože (2014): Živeti z etiko. Ljubljana: Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj.

"Na svobodo v smislu neoliberalizma gledamo kot na neuspešen eksperiment naše dobe. Gojiti koncept svobode s slabo definiranimi mejami je nevarna praksa, ki se že desetletja dogaja zahodnemu svetu. /.../ Svoboda posameznika je omejena, se konča tam, kjer trči ob pravice drugega. Za marsikoga novo pa je spoznanje, da so te meje mnogo bližje, kot jih želijo videti kapital, politika brezobzirnega razvoja in pohlep kot njegovo gonilo. So tudi bližje, kot jih želi videti povprečen zemljan." (Trontelj, str. 48)

 

"Ko se za nekaj odločamo in ne izberemo tistega, k čemur nas nagovarjajo sebičnost, koristoljubje, lenobnost ali impulz, ampak se zaradi nekega ozira odločimo drugače, je ta ozir morda vrednota. Preprosto merilo za etičnost je, ali o nečem lahko rečemo, da je prav, da je dobro in da je lepo." (Trontelj, str. 62)

 

"Argument spolzkega klanca se večkrat uporablja kot svarilo pred postopno liberalizacijo etičnih prepovedi. Ko stopite na tak klanec, vam že po nekaj korakih spodrsne. Padete in drčite vse hitreje navzdol, ustavite se šele na dnu. /.../ Nekateri libertarni misleci se iz argumenta spolzekga klanca norčujejo in obstoj tega mehanizma zanikajo. A prav v etiki imamo vrsto prepričljivih primerov." (Trontelj, str. 103)

 

"Morda nam bo ravno skrajnost utilitarne filozofske etike pomagala, da se uspešno upremo vztrajnim pritiskom, da se ponovno dovoli instrumentalizacija človeških bitij: poraba teles in življenj enih za interese drugih.

Prav bo, da se zavemo: malo je verjetno, da bi človečnost in človekove pravice v času naših življenj slavile kako večjo zmago. A storimo, kar moremo, da vsaj ne bo velikih porazov. V nevarnosti bomo, ko bomo pozabili holokavst in ne bomo prepoznali spet in spet na novo vznikajočih idej, iz katerih je zrasel." (Trontelj, str. 218)

 

"Enaindvajseto stoletje smo začeli z globoko vrednotno, ekonomsko in okoljsko krizo globalnega obsega. Nadaljevanje utegne prinesti pokop civilizacije, kot smo jo poznali doslej, a človekovimi pravicami vred - če bomo dovolili, da se nevarna erozija etike in vrednot nadaljuje. Ključno je seveda sebično, neodgovorno človekovo vedenje. Usodno moč pa sta tej sebičnosti in neodgovornosti podelili prav znanost in tehnologija. Skrbi nas, ker duh našega časa in sedanja ureditev človeške družbe učinkovitim omejitvam neupravičenih rab in zlorab dosežkov znanosti nista naklonjena." (Trontelj, str. 207)

 

"Danes je jasno, da je preživetje človeške vrste odvisno od sposobnosti, da zamenja kratkoročne interese posameznikov in omejenih skupin za interese globalnega človeštva. Da bi se to lahko zgodilo, je najprej nujen uvid v naravo, globino in resnost problemov, ki so pred nami. Nato je nepogrešljiva odločenost za reševanje. Nazadnje pa so potrebni mehanizmi, ki bodo spremenili cilje svetovnega gospodarstva in vedenje ljudi na vseh ravneh in nato poskrbeli za njihovo uresničenje." (Trontelj, str. 37)

Pedičkova misel

"Ne pozabite vsega svojega pedagoškega dela postaviti vselej in povsod v luč maksime človek! Pri maksimi človek pa imejte v svoji dejavni zavesti, da se le-ta pojavlja na dveh glavnih ravneh: stvarnostno-življenjski ter dušno-duhovni. Reči torej moremo in smemo, da stvarnostna znanja in duhovne vrednote vsebinsko in dejavnostno polnijo vzgojo in izobraževanje, torej vsako pedagoško delo. To je naše temeljno pedagoško-antropološko sporočilo."

Franc Pediček

 

 

Iz knjige Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju

"Kaj naj bi bil nezaslužen, milosten dar, ki človeka spremeni, - ki ga nenadoma naredi svetlega in čistega, če ne samorazkritje absolutnega - blagosti?

"Daj dar za dar - / mi pravi blagi dih - / spreminjaj tudi ti!" Spreminaj v blagosti, v dobroti druge, - spreminjaj vesolje! In pesnik se res vzgiba v dobroto, ki se daje otroku s premraženo prošnjo, starcu, beraču, umirajoči čebeli."

Vladimir Truhlar, str. 225, Iz: Skrivnost in svet brez skrivnosti v Udovičevi liriki


 

© 2011 Društvo katoliških pedagogov Slovenije | dkps.splet(at)gmail.com | Oblikovanje in izvedba: Studio Kham