Če si ljubezen, si eno veliko srce, si nekdo, ki prinaša iskrenost, toplino, smeh, mir, spoštovanje, pozornost, svobodo, življenje …

Erika Ašič

Območna skupnost Goriška

Sedež delovanja: Konkatedrala Kristusa Odrešenika, Sedejeva ulica 2, 5000 Nova Gorica

Predsednik/ca OS oz. kontaktna oseba: Klara Levstek, levstekklara@gmail.com

Duhovni asistent: Bogdan Vidmar, vikar župnije Nova Gorica

Osnovni podatki:

Območna skupnost Goriška se je uradno osnovala s septembrom 2022. Že približno
deset let pa nas povezuje vsakoletno romanje na Sveto goro, organizirano zadnji
četrtek v avgustu; sledi mu sveta maša, nato še strokovno predavanje. Naši člani
prihajajo iz Goriške, Vipavske doline, Krasa ter deloma Soške doline. Upamo, da se
nam še kdo pridruži. Z veseljem sodelujemo tudi s sosednjimi območnimi skupnostmi
ter spremljamo dogodke in seminarje, ki jih organizira DKPS.

Dejavnosti:

Združila nas je želja po srečevanju, po izmenjavi mnenj o aktualnih in pedagoških
vprašanjih ter po duhovni rasti in krepitvi. Čutimo, da smo skupaj močnejši in da
lahko s povezovanjem laže organiziramo dogodke, zanimive za pedagoge, občasno
pa tudi za širšo ciljno publiko. Približno enkrat na mesec se zberemo in sodelujemo
pri tedenski sveti maši v konkatedrali v Novi Gorici; dejavnosti, ki sledijo sveti maši,
so raznolike. Oktobra smo si med sabo izmenjali poglede na izzive pouka v
sedanjem času in o tem, kako ohranjati veselje za svoje poslanstvo. V novembru
načrtujemo predavanje za pedagoge in starše – Ideologija spola v slovenskem
prostoru. Za december pa je predviden krajši slavilni večer s pesmijo in molitvijo. Ob
takšnih in podobnih dejavnostih bomo vsekakor ohranili tradicijo romanja na Sveto
goro pred začetkom šolskega leta.

Društveni dogodki

Postno predavanje: Jona

V sredo zvečer, 6. 3. 2024, je v Škofijski gimnaziji Vipava potekalo postno predavanje, organizirano v sodelovanju vipavske dekanije ter goriške območne skupnosti katoliških pedagogov. Duhovnik in predavatelj Blaž Kernel nam je predstavil Jonovo knjigo, njeno zgodovinsko ozadje ter »karikaturo« preroka Jona, ki kot eden od pripadnikov izvoljenega izraelskega narod ne more sprejeti, da je Bog pravičen v svoji jezi in usmiljenju ne le do Izraelcev, ampak celo do izraelskih najhujših sovražnikov Asircev (Ninivljanov). Ob tem nam je postavil vprašanje, koliko Jona je v nas. Ali zmoremo sprejeti dejstvo, da je Bog usmiljen tudi do tistih, ki so nam naredili krivico?

Obisk salezijanskega centra v Gorici

V torek, 27. februarja 2024, nas je skupina katoliških pedagogov obiskala Salezijanski center San Luigi v Gorici. Ob obisku so nam razkazali notranje prostore, namenjene otrokom in mladim, dvorišče, igrišče ter cerkev in nam predstavili njihove dejavnosti.

Pri delu sledijo don Boskovim smernicam. Prvič: Bodi vesel. Svoje delo opravljaj dobro. Svojim bližnjim nameni dobra dela. Moli. Drugo vodilo pravi: V vsakem človeku poskusi dobiti vstopno točko za dobro. Tretjič: Bodi odgovoren in vzgajaj za odgovornost ter služenje. Četrtič: Gradi skupnost, spodbujaj skupinsko delo. Petič: Mladi in otroci potrebujejo, da so slišani in da jih nekdo pričakuje.

V družabnem pogovoru po obisku smo bili vsi obiskovalci hvaležni in veseli, da smo imeli možnost, obiskati center. Nedvomno more biti veliki vzgojitelj don Bosko vir navdiha tudi nam pri našem pedagoškem delu. Ravno takšen obisk je priložnost, da določene poudarke ponovno ozavestimo. In ne nazadnje, kakor so težave sestavni del našega dela, tako se soočajo s sodobnimi izzivi tudi salezijanci. Pa tudi don Bosku so bili raznovrstni problemi zelo dobro poznani, pri čemer se je zvesto obračal na Marijo Pomočnico.

Romanje na Sveto Goro

V sredo, 23. avgusta 2023 smo se mnogi katoliški pedagogi Goriške že tradicionalno srečali na Sveti Gori. Pridružilo se nam jih je tudi nekaj s Tolminskega. Kljub visokim temperaturam se je ena skupina odločila, da se poda na Sveto Goro peš - ob premišljevanju postaj križevega pota. Razmišljanja so bila letos usmerjena v prizadete v avgustovskih poplavah. Sveto mašo je daroval duhovni asistent OS Goriška, g. Bogdan Vidmar. V nagovoru nas je spodbudil, naj po vzoru godovnjakinje Roze iz Lime, ki je z vztrajno molitvijo čudežno obvarovala Peru pred napadom nizozemskega ladjevja, tudi mi verujemo v njeno moč. Molitev naj bo zato stalnica v našem vsakdanu, saj odvrača hudo in prinaša v naše pedagoško delo blagoslov.

Po sveti maši nam je p. Silvo Šinkovec spregovoril o moči besede in svoje razmišljanje navezal na Jančarjev roman Ob nastanku sveta ter na Janezov evangelij. Beseda nosi obraz naših misli, z besedo ustvarjamo – odnose, aktivnosti, svet okoli sebe. Vendar ta svet ostane samo, če je beseda povezana z Resnico, z Božjim načrtom; sicer propade. Tako je propadel svet povojnega socializma, opisanega v romanu; in takšna je bila in bo usoda vsake ideologije, vključno z ideologijo LGBT. Tudi on je poudaril moč molitve ter moč blagoslovljene vode, ki je orodje, po katerem deluje Bog. Le ponovno se moramo zavedati, da nam je blagoslovljena voda dana za to, da jo uporabljamo in ne za to, da počiva na polici.

 

Zaključno druženje OS Goriška na Krasu

V juniju 2023 smo se goriški katoliški pedagogi še enkrat zbrali na manj formalnem druženju na Krasu. Najprej smo se v cerkvi svetega Mihaela zahvalili za minulo šolsko leto ter se priporočili svetemu Mihaelu z litanijami svetega Mihaela. Druženje smo nadaljevali na kraškem »borjaču« ter ob hrani in pijači kratko ovrednotili minulo delo ter v blagih obrisih začrtali smernice za prihodnje leto. Ob bližajočem se letu 2025, ko bosta Gorica in Nova Gorica nosili ime Evropska prestolnica kulture, smo se odločili, da bomo v naša prizadevanja vključili spoznavanje Gorice in navezavo stikov z goriškim salezijanskim oratorijem.

Večer z Uršo Cankar Soares - 27. marca 2023

V ponedeljek, 27. marca 2023, dva dneva po materinskem dnevu, je v dvorani konkatedrale v Novi Gorici, na vabilo Društva katoliških pedagogov območja Nova Gorica, staršem, pedagogom in drugim vernikom spregovorila gospa Urša Cankar Soares na temo Vzgoja za življenje, za večno življenje. Kot katoliška mama, žena, vzgojiteljica in koordinatorka Pohoda za življenje je predstavila konkretno problematiko teorij o splavu in LGBT miselnosti, ki mažejo otroška srca s svojimi nekrščanskimi načeli ter polagala na srce zaupanje v Božjo pomoč in Svetega Duha pri tesnejši povezanosti med otroci in starši ter enakomislečimi družinami. Močno je tudi priporočala, da se družine posvetijo svetemu Jožefu, varuhu družin.

Molitveno - družabni večer OS Goriška

Dvanajstega decembra 2022, na praznik guadalupske Matere Božje, ki je hkrati tudi obletnica posvečenja cerkve Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, smo se katoliški pedagogi Goriške zbrali pri sveti maši v konkatedrali. Zatem smo imeli še krajši slavilni večer. S pesmijo in molitvijo smo slavili Gospoda, ki nas napolnjuje s Svetim Duhom, ki je vir našega veselja, ki nas obdaja s prečudovitim stvarstvom, ki prihaja k nam kot nebogljeno Dete. Slavljenje smo zaključili s prijateljskim druženjem.

Konkatedrala Nova Gorica– Predavanje o ideologiji spola

V torek, 15. 11. 2022, je goriška skupina Društva katoliških pedagogov Slovenije organizirala predavanje z naslovom Ideologija spola v slovenskem prostoru.

Glede na to, da se je v župnijski dvorani Konkatedrale zbralo zelo veliko staršev, pedagogov, duhovnikov in mladih, je tema zelo aktualna. Duhovnik Gabriel Kavčič je v živo teoretično predstavil problem v današnji družbi in skozi čas, gospa Mojca Belcl Magdič pa je za njim iz Ljutomera nadaljevala preko aplikacije zoom. Oba sta zbrane spodbudila, da bi se trudili biti poučeni o problemih družbe in tako znali tudi pravilno delovati in svetovati, posebej mladim.

 

Posnetku lahko prisluhnite na povezavi: https://soundcloud.com/ivan-herceg-855514614/prisluhni-predavanju-gabriela-kavcica-in-mojce-belcl-magdic-o-ideologiji-spola-v-slovenskem-prostoru?si=d1db53ab7a234520b2b22697ae7d2130&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing