Imejte na široko odprta vsa vrata, vratca in okna pa tudi srce, da bi lahko vselej in neovirano prišlo k vam srčno prijateljstvo in resnična, prava, topla človeška ljubezen.

Julius Kugy

Območna skupnost Ljubljana

Sedež delovanja: Ljubljana (prostori ob župniji sv. Jakob, Rožna ulica 2, Ljubljana)

Predsednik/ca OS oz. kontaktna oseba: Helena Kregar, helena.kregar@gmail.com, 041-455-403

Duhovni asistent: p. dr. Silvo Šinkovec

Osnovni podatki

Območna skupnost Ljubljana se je razvijala skupaj z nastajanjem DKPS od leta 1989 dalje. Prvi predsednik je bil Pavle Šijanec, od 1997 do 2003 je skupnost vodil Alojz Keber, od 2003 dalje pa Helena Kregar. Skupnost vodi odbor, v katerem je sedem članov, srečujejo pa se pod duhovnim vodstvom p. mag. Silva Šinkovca. Odbor je v zadnjih letih organiziral redna mesečna srečanja in pedagoške sv. maše ter sodeloval pri vseh dejavnostih in prireditvah DKPS. Skrbi za obveščanje preko elektronske pošte in z si prizadeva imeti stike s čim več člani prav preko organizacij srečanj. Območna skupnost Ljubljana ima okrog 120 članov s področja Ljubljane in okolice ter tistih, ki so iz področij, ki svoje območne skpnosti nimajo.

Dejavnosti

Območna skupnost Ljubljana v zadnjih letih živahno deluje. Mesečne pedagoške sv. maše so vsak četrti ponedeljek v mesecu. Te želimo približati čim več članom tako, da sv. mašo darujemo tudi za prošnje in namene posameznikov. Organiziramo tudi pedagoške pogovore in Slomškove večere. Večeri se navadno začenjajo z glasbo in duhovno mislijo, po predavanju pa se v pogovoru razvije izmenjava mnenj, oblikovanje stališč in se pogosto zaključi s spoznanjem, da bi lahko in da bi morali o izbrani temi še veliko in poglobljeno govoriti. Na srečanjih so bili v preteklih letih izpostavljeni problemi šole in našega poklica, ki jih vsak posameznik nosi in rešuje po svojih najboljših močeh. Vsak pogovor, vsaka izmenjava pogledov in možnosti za drugačen pristop, so nam dragoceni. Kako živeti in mladim posredovati življenjske in krščanske vrednote skozi živ odnos z njimi, je  zagotovo za vsakega učitelja stalna naloga in večni izziv. Pogovori pomagajo učitelju pri vztrajanju  in zaupanju v misli: "Učiteljeva naloga je temeljna. Samo učitelji zmorejo posredovati vrednote, oblikovati držo, vplivati na obnašanje in nuditi vsakemu učencu možnost, da postane dober državljan."

 

DOGODKI V OS LJUBLJANA

Iskreno in brez zadržkov: podajmo mladim roko na poti v svet zadovoljujoče spolnosti. Pogovorni večer z Ulo Hribar Babinski

 

Na kaj pomislite, ko vas kdo vpraša: "Kako pa ti gledaš na spolnost?"
Verjetno nas večina na nek način zamrzne. A moje vprašanje ni: "mi dovoliš pokukati v tvojo spalnico!" Res je, intima je za dva ali nas same in prav je tako. Vprašanje, ki se nam zastavlja pa je, kako mladim razložiti, da se pri spolnosti ne srečujejo naši spolni organi temveč ljudje. To bo tema pogovora na virtualnem srečanju.

Vabljeni na Zoom v sredo, 3. 2. 2021 od 19.30 dalje.
Prijave na:
helena.kregar@gmail.com.

Pogovor je namenjen učiteljem, razrednikom in vsem, ki se srečujete z mladostniki, ki potrebujejo ali so željni iskrenih pogovorov o intimnih vprašanjih odraščanja. Avtorica nam bo v nadaljevanju pripravila tudi delavnico z enakim naslovom.

Ula Hribar Babinski je diplomirana medicinska sestra in deluje v Združenju iz bube do metulja. 

 

Dogodek je brezplačen, veseli pa bomo vsakega prispevka za organizacijo, na sklic 9010
DRUŠTVO KATOLIŠKIH PEDAGOGOV SLOVENIJE (DKPS)
Rožna ulica 2
SI – 1000 LJUBLJANA
Davčna številka/ID za DDV: SI 64231160
Matična številka: 1205234
IBAN: SI56 6100 0000 9750 496, Delavska hranilnica d. d.

OS LJUBLJANA vabi na pedagoški večer s s. Rebeko Kenda

foto: Tatjana Splichal

V četrtek, 3. 12. 2020, vas ob 19.30 vabimo pred računalnik na ZOOM, k spremljanju pogovora s S. Rebeko Kenda, dobitnico Slomškovega priznanja 2020.

Sestro Rebeko Kenda poznajo starši iz cele Slovenije, ki so ji v varstvo zaupali otroke nekaj let na Uskovnici, nato pa v Kanjem Dolu. Letno se je pri njej zvrstilo od 1300 do 1500 otrok. Sestra se je držala starodavnega meniškega vodila Ora et labora. Moli in delaj. V zmedi različnih vzgojnih poti se ji zdi najbolj varna pot za Jezusom s Svetim pismom v roki.
Za vzgojno delo, ki temelji na učenju o zdravem načinu življenja, je prejela občine Ajdovščina. Letos je prejela odličje sv. Jožefa delavca, s katerim jo je škofija Koper odlikovala za njeno skoraj tridesetletno pot evangelizacije otrok, mladine in družin v Sloveniji.
Letos je na Ponikvi prejela Slomškovo priznanje DKPS.
Spregovorila  nam bo o tem, kako in zakaj je uspela pri svojih metodah dela z mladimi in nam, učiteljem svetovala, kako naj bomo trdni, jasni, vztrajni, odločni in dosledni pri svojem delu.
Pred pogovorom vas vabimo na Sveto mašo, ki jo daroval za potrebe vzgoje p. Silvo Šinkovec in jo lahko spremljate preko Fb p. Šinkovca.

Prijavite se na e-mail: helena.kregar@gmail.com

Na svidenje v četrtek in Bog naj bo z vami.
V imenu OS Ljubljana vas vabiva Karmen Koprivec in Helena Kregar

Termini pedagoških maš in društvenih večerov OS LJ 2020/21

termin

datum

Predavatelj

Naslov

Večer organizira

Vrsta izvedbe

September

26. 9. 20

dr. Kajetan Gantar

Slomškov dan

UO DKPS

SKU in Župnija Ponikva

srečanje

oktober

22. 10. 20

Mojca B. Magdič

Spolna identiteta mladih

Helena Kregar

zoom

november

19. 11. 20

s. Rebeka Kenda in Alojz Grahor kot Slomškova nagrajenca

Pogovor o življenju in delu

Karmen Koprivec

Srečanje

december

11. 12. 20

Društveni predpraznični večer z gostom: častni član DKPS

dr. Kajetan Gantar

Pogovor o njegovem življenju in delu

Helena Kregar

Seečanje

januar

21. 1. 21

Ula Hribar Babinski

Predstavitev delavnic za zdravo življenje osnovnošolcev

Marjanca Bregar

Srečanje

februar

19. - 21. 21

Romanje po Slomškovi poti

Romanje po Slomškovi poti

Helena in Vido Kregar

Romanje

marec

 

Predavatelj iz ZG

Don Damir Stojčić

 

Dragica Motik

Srečanje

april

15. 4. 21

dr. Verena Vidrih Perko

O vzgoji na temelju narodne dediščine

Helena Kregar

Srečanje

maj

 

 

 

 

 

Srečanja bodo v dvorani ob zakristiji po večerni sv.maši ob 19.30.

V primeru zaostrenih pogojev organizacije bomo način izvedbe spremenili.

Po srečanjih bo v cerkvi Sv. Jakoba sveta maša za potrebe vzgoje, pri katerih bomo sodelovali člani OS Lj in če bo mogoče tudi člani UO po svojem sestanku.

Joga in krščanstvo – večer z mag. Boštjanom Harijem

Na DKPS so v zadnjem času večkrat prišla vprašanja učiteljev, vzgojiteljev in pogosto tudi staršev, ki so se nanašala na vse pogostejšo prakso joge v vrtcu ali v nižjih razredih osnovne šole.

Zato sem se odločili na enega od naših večerov povabiti strokovnjaka za to področje – mag. Boštjana Harija.

Večer, posvečen jogi, je bil v četrtek, 16. januarja 2020 pri Sv. Jakobu v Ljubljani. Predavatelj je v uvodu predstavil filozofske, duhovne in fizične temelje joge, ki je danes ena najpopularnejših tehnik za sproščanje, iskanje miru, boljšega počutja in celostnega zdravja. Seveda na zahodu jogo najpogosteje uporabljamo le za telesno dejavnost umirjanja in polnjenja z energijo, česar po predavateljevih besedah ne bi mogli imenovati joga. Izvajanje globljih in bolj pravilnih jogijskih vaj v nadaljevanju lahko vodi v zasvojenost, v duhovnost hinduizma, v smer samo odreševanja in na stranpoti krščanstva, v katerem imamo kot odrešenika le Jezusa Kristusa. Kako globoko bo prakticiranje jogijskih vaj poseglo v naše otroke, gotovo ni odvisno le od vaj, ki jih delajo v šoli, pač pa od celotnega duhovnega razvoja, za katerega morajo skrbeti predvsem starši.

V pogovoru po predavanju pa sta bili izpostavljeni dve ključni dilemi. Najprej vprašanje, zakaj ima prav joga tako široko odprta vrata v javne vrtce in šole, krščanstvo s svojimi znamenji

(od križa do molitve, jaslic in drugih tradicionalnih znamenj in dejavnosti), pa najpogosteje tesno zaprta vrata? In druga dilema: je prav, da smo do vstopanja joge v šolo skeptični, saj bi jo lahko pozdravili kot znamenje potrebe po duhovnosti v šoli.

Večer je prinesel vrsto odgovorov, odprl pa je tudi goro vprašanj. Zaključili smo ga s spoznanjem, da bi se želeli in morali o duhovnosti v šoli (kakšna, kako, koliko...) še veliko in zelo odprto pogovarjati. Upam, da bo to predavanje in pogovor lahko temelj našega nadaljnjega razmišljanja in tudi delovanja.

Helena Kregar, predsednica OS Ljubljana

S predavanjem z naslovom Jezuitske zvezde na Kitajskem in Ameriškem nebu, je dr. Južnič za DKPS pripravil pošten sprehod skozi zgodovino.

(14. novembra 2019)

V uvodu je orisal šolstvo v 17., 18. in 19. stoletju na Kranjskem ter nastanek in razvoj jezuitskega kolegija v Ljubljani. Predstavil nam je učitelje - velike slovenske jezuite, ki so se res kot zvezde zapisali na svetovno nebo znanosti. Spoznali smo življenje in delo Antona Marka Kapusa, ki je kot misijonar deloval v Sonori v Novi Španji - današnji Kaliforniji. Avgust Haallerstein je bil učitelj in znanstvenik na kitajskem dvoru, kjer je živel kot cesarjev astronom. Izredno zanimanje smo poslušalci pokazali za življenje treh bratov Gruber, jezuitov, od katerih je gotovo najslavnejši Gabriel Grbar - graditelj slavnega kanala za izsuševanje Ljubljanskega barja. Vsi trije bratje so bili učitelji našega velikega matematika Jurija Vege.

Predavanje je bilo podprto z zanimivim slikovnim gradivom starih risb, načrtov in instrumentov tedanjega časa, pa tudi s spominskimi znamkami. Pri izdaji teh znamk je dr. Južnič sodeloval kot strokovnjak, znanstvenik in zgodovinar. S tem izredno zanimivim predavanjem smo v društvu počastili 100 letnico ustanovitve Ljubljanske Univerze. Poseben čar je večeru dalo tudi dejstvo, da je predavanje potekalo prav v prostorih, kjer je pred nekaj stoletji deloval jezuitski kolegij. Čudovito se je zavedati korenin preteklosti, ki preko današnjega časa segajo v prihodnost. V društvu želimo še dolgo delovati v tem duhu.

Helena Kregar

Romanje po Slomškovi poti od Šentjerneja do Zagreba

Ob začetku počitnic smo se podali na 90km dolg del poti, po kateri je bl. A. M. Slomšek kot spiritual potoval leta 1837

V juliju 2017 je peščica vztrajnih romarjev, članov DKPS, prispela iz Stične v
Šentjernej sredi zares vročega sobotnega popoldneva. Obljubili smo si nadaljevanje
romanj po Slomškovi poti, a ne v tako vročih dneh. Kar deset let zapored smo ob
zaključku šolskega leta - v začetku julija - naredili kos poti, ki jo je bl. Slomšek kot
spiritual v Celovcu prehodil leta 1837. Zato smo nadaljevanje umestili v začetek
letošnjih »krompirjevih počitnic«, seveda v prepričanju, da bodo vremenske razmere
za dnevno 30 km dolgo hojo zelo ugodne.


V sobotnem jutru, 26. oktobra 2019, smo se le trije romarji (Vido, Marjanca in jaz) podali na
pot iz Šentjerneja skozi Kostanjevico na Krki in Škocjan, čez prelepe dolenjske griče
okrog Bučke do Rake na Dolenjskem. Prenočišče smo našli na Celinah nad Rako.
Bleščeče nadeljsko jutro se je začelo s sveto mašo v Raki, nato pa smo jo mahnili
proti Leskovcu. V Krškem se nam je pridružila še Karmen in proti Brežicam smo
korakali po nasipu akumulacije Save za HE Krško. Vroč dan brez oblačka na nebu
nam je vzbudil kar nekaj dvomov o pravi izbiri termina za romanje! V zgodnjem
večeru smo precej utrujeni prispeli v Dobovo, na cilj drugega dneva naše poti.
Ponedeljkovo megleno jutro je obetalo hladnejši dan, a čakalo nas je 29 km asfaltnih
cest skozi kraje in predmestja Zagreba. V Slomškovih časih je bila pot zagotovo
prijaznejša! Sredi delovnega dneva v Zagrebu je bila hoja po prometno natrpani Ilici
gotovo ena najbolj napornih od vseh dosedanjih poti. Okrog 5h popoldne smo jo
utrujeni in z razbolelimi naogami srečno zaključili v prelepi zagrebški katedrali.


Tako smo zaključili 90 km dolgo pot med Šentjernejem in Zagrebom. Veseli smo, da
nam ostaja volja in da nam vsako leto uspe narediti nov korak do cilja. Naslednje leto
je pred nami etapa med Zagrebom in Varaždinom skozi hrvaško romarsko središče
Marija Bistica.


Med potjo in med počitki prebiramo potopis, ki ga je v čudovitem življenjepisu bl. A.
M. Slomška spisal prelat dr. Fran Kovačič. Uživamo v duhovitih opisih dogodivščin,
srečanj in zanimivosti, ki jih opisuje Slomšek. Morda še drži star ruski pregovor, s
katerim Slomšek začenja svoj potopis: » Kdor prepotuje svet, mora postati modrejši.«

Zagotovo pa si romarji želimo, da bi naši napori pripomogli k Slomškovi beatifikaciji,
za katero vztrajno prosimo.


Helena Kregar

Galerija: Januarski Slomškov večer

Galerija: Prednovoletno srečanje

Galerija: Novembrski Slomškov večer

Galerija: okrogla miza 20. 9. 2012

Galerija: okrogla miza 22. 9. 2011

Galerija: Branje Svetega pisma

Galerija: Marčevski Slomškov večer 2014