Družina je toliko bolj trdna in zdrava, kolikor so družinski člani sposobni uskladiti svoje družinske funkcije z danostmi drugih članov družine.

Elisabeth Lukas

Območna skupnost Kranj

Sedež delovanja: Kranj

Predsednik/ca OS oz. kontaktna oseba: Ula Hribar Babinski, ula.hribar(at)gmail.com.

Duhovni asistent: dr. Andrej Naglič

Osnovni podatki

Katoliški pedagogi območne skupnosti Kranj smo se prvič sestali 23. januarja 1993. Da bi pridobili čim več članov in simpatizerjev, smo se odločili za 3 smeri delovanja, ki jim sledimo še danes.

Pripravljamo in organiziramo predavanja, kulturno-umetniške prireditve (koncerte, razstave, predstavitve literarnih del), romanja in družabna srečanja. Naša OS šteje okoli 30 članov, pri vseh dejavnostih pa sodelujejo številni simpatizerji.

Dejavnosti

Že vrsto let organiziramo sedaj že tradicionalno božično-novoletno srečanje. Šolsko leto že nekaj let zaključujemo s skupno mašo in piknikom na župnijskem dvorišču, kar utrjuje našo medsebojno povezanost. Zaradi prevelike ponudbe predavanj začasno ne organiziramo, že drugo leto pa imamo vsako zadnjo soboto v mesecu srečanje Razmišljanje ob Svetem pismu. Pomagali smo tudi oblikovati kulturni program na dveh Slomškovih dneh na Ponikvi. V letu 2008 smo sodelovali tudi z Zavodom za turizem Kranj v upanju, da bomo na ta način uspeli pridobiti sodelovanje mladih.

 

DOGODKI V OS KRANJ

Praznovanje 8. februarja 2024 – Prešernovega dne

V kranjski območni enoti DKPS smo se tudi letos aktivno udeležili praznovanja 8. februarja – Prešernovega dne.  V župni cerkvi sv. Kancijana in tovarišev smo lahko prisluhnili življenjski zgodbi in mučeniški smrti naših farnih zavetnikov sv. Kancijana, Kancijanile, Kancija in njihovega učitelja Prota. Dr. Milan Sagadin  nas je popeljal v začetek 4. stoletja, čas preganjanja kristjanov. Opisal  je razmere, ki so botrovale smrti mladih kristjanov, katerih posmrtni ostanki so bili najdeni ob izkopavanjih velike zgodnjekrščanske cerkve v Škocjanu ob Soči.

V nadaljevanju pa je restavratorica Minca Marolt Šuštar predstavila restavratorska dela štirih lesenih kipov teh mučencev, ki se nahajajo v kranjski župni cerkvi.

V večernem delu praznovanja Prešernovega dne je bila darovana sv. maša za pokojne kranjske kulturnike, po njej pa je sledil recital, kjer so nas skozi pesem in prozo popeljali pevski zbor Gallus in ga. Tina Primožič.

Vlasta Sagadin

Utrinki iz Kranja

v Kranju smo organizirali dva dogodka v postnem času. Pogovorno srečanje s p. Brankom Cestnikom, ki nam je zaupal, kako nastajajo njegova literarna dela, od kod navdih in kakšno sporočilo nosijo njegovi romani za današnji čas. 

V goste smo povabili še Aleša Čerina, ki je z nami delil ideje, kako organizirati družinske finance, kako sodelovati in se odločati v skupnem gospodinjstvu, ko razpolagamo z našimi osebnimi dohodki. Srečanja so se udeležili tako mlajši pari kot tudi starejši. 

Trenutno v naši fari potekajo otroške šmarnice v podružničnih cerkvah. Organizirajo pa jih družine. Beremo besedila Berte Golob, pojemo litanije in Marijine pesmi. 

V Kranju vabimo na pohod na staro antično naselbino na Ajdni

DKPS OE Kranj vabi na jesenski pohod na poznoantično naselbino na Ajdni nad Potoki.

Pohod bo v soboto, 29.10.2022

Zbor bo ob 9. uri na parkirišču v Završnici.

Priporočamo pohodniška oblačila in obutev. Strokovno vodenje  bo imel dr. Milan Sagadin.

OS Kranj vabi na peš romanje na Brezje

 

Pozdravljeni člani DKPS iz kranjske enote!

 

V soboto, 4. 6. 2022, vas vabimo na peš romanje na Brezje

Odhod je ob 6.30 izpred farne cerkve Svetega Kancijana in prijateljev. 

Na Brezjah se bomo udeležili svete maše skupaj z drugimi romarji. 

Povabite lahko tudi svoje družinske člane in prijatelje. Vljudno vabljeni. 

Ula Hribar Babinski, predsednica OE Kranj

 

Napoved srečanja na Brezjah: http://www.marija.si/napovedi/2022-6-4/788/

Vabilo na program ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. 2. 2022

V Kranju organiziramo bogat kulturno duhovni program ob slovenskem kulturnem prazniku, 8.2.2022. Program bo potekal v župnijski cerkvi Sv. Kancijana v Kranju. Vabljeni.

10.00 Glasbena skupina Dlan, taizejska molitev
11.00 Glasbena šola Kranj
12.00 Skavti, kulturna glasbena adoracija
13.00 Prešernov Krst pri Savici in arheološki viri, dr Milan Sagadin
18.00 sveta maša za pokojne kulturne delavce
18.30 Komorni zbor Gallus

Vabimo vas tudi na obisk župnijske facebook strani https://www.facebook.com/zupnija.kranj.center/

Kako se soočiti z boleznijo in ohraniti vedrega duha?

V petek, 26. 3. 2021 ob 20.00 vas OE DKPS Kranj vabimo na spletno srečanje z Alešem Čerinom. Naslov srečanja je Kako se soočiti z boleznijo in ohraniti vedrega duha.

Gospod Čerin nas bo v kratkem srečanju popeljal v tiste dni, ko je zbolel za levkemijo. Ostala mu je vera, zaupanje in molitev. Z nami bo delil neprecenljivo izkušnjo med tukaj in "tam". 

Vabljeni.

Obvezne prijave sporočite na: ula.hribar@gmail.com. Srečanje bo potekalo preko Zooma.