Ime nič ne velja; vprašanje je, kakšen je človek, ki ga ima.

Josip Jurčič

Teden vzgoje 2021: Svetovno vzgojno zavezništvo

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) v sodelovanju s Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) in Slovenskim katehetskim uradom (SKU) pripravlja Teden vzgoje 2021


Potekal bo od 5. 9. do 12. 9. 2021, naslov letošnjega tedna je Svetovno vzgojno zavezništvo.

Na pobudo papeža Frančiška bomo razmišljali tudi o tem, kako bi v bratstvu skupaj zgradili »vzgojno vas«. Velik izziv za prihodnost.


Kot vsako leto smo različne avtorje povabili h kratkim razmišljanjem, ki bodo služili za osebno rast ali pa kot branje v skupnostih (predvsem župnijskih pri svetih mašah).

Vsak dan tedna vzgoje pa bomo pripravili tudi prošnje, s katerimi želimo letos duhovno podpreti katoliške vzgojno izobraževalne
ustanove.

Gradivo za Teden vzgoje 2021 je na voljo tu.

 

 

Teden vzgoje 2020: Slovenija, moja domovina

»Učence je treba seznaniti z vsemi potrebnimi rečmi, ki jih čakajo v prihodnjem javnem življenju, da bode šola deci modra priprava za javno življenje.«

(bl. Anton Martin Slomšek)


Vabimo, da se ob začetku šolskega in katehetskega leta med 6. in 13. septembrom 2020 pridružite Tednu vzgoje.

 

Gradivo za leto 2020 je na voljo TUKAJ.


Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) v sodelovanju s Slovenskim katehetskim uradom (SKU) pripravlja tretji Teden vzgoje, ki je letos posvečen tematiki "Slovenija, moja domovina". Spodbuditi želimo ljubezen do domovine in hvaležnost za samostojno državo Slovenijo.
Z našimi razmišljanji želimo letos še posebej osvetliti pogled na temo domovine in države Slovenije ter z blagoslovom in molitvijo poudariti, da verjamemo v moč Božjega varstva v prihajajočem šolskem in katehetskem letu.Dogodki v tednu vzgoje:

  • Tiskovna konferenca bo v ponedeljek, 31. 8. 2020, ob 11.00, v prostorih Družine (Krekov trg 1). Na njej bo sodeloval pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar - predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci, ki bo prebral izjavo o vzgoji. 
  • Knjižica z besedili - uvod v sveto mašo, kratko razmišljanje in prošnje za vse potrebe. Vsaka župnija lahko pripravljeno gradivo uporabi pri sveti maši, v svojem glasilu/oznanilih, na župnijski spletni strani ipd. Besedilo bo v prihodnjih dneh objavljeno na spletni strani Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) in Slovenskega katehetskega urada (SKU). 
  • Vabimo, da se teden začne z branjem Izjave o vzgoji msgr. dr. Franc Šuštarja, v nedeljo 6. 9. 2020. Zaključi pa z blagoslovom za novo šolsko leto, ki ga spremlja blagoslov šolskih torb, na katehetsko nedeljo 13. 9. 2020. Otroke, pedagoške delavce in starše izročamo v Božje roke, jih redno blagoslavljamo in zanje molimo. Priporočila glede blagoslova uporabljajte skladno s trenutno epidemiološko sliko in smernicami SŠK in NIJZ.   
  • Dodatno gradivo: če bi kdo želel več gradiva na letošnjo temo Tedna vzgoje, ga bo našel v reviji Vzgoja št. 84., december 2019 - članki iz mednarodne konference "Vzgoja za ljubezen do domovine in države".

 

Vabljeni, da Teden vzgoje pospremimo z molitvijo in aktivnim sodelovanjem po župnijah.

Več informacij: DKPS (dkps.pisarna@gmail.com; 01 43 83 983) in SKU (sku@rkc.si; 031 312 110).

 


V Tednu vzgoje lahko spremljate nagovore in tekste iz gradiva v naslednjih oddajah na R. Ognjišče: 

 - vsak dan na poročilih ob 11h: povzetek dnevnega nagovora; 

-  v ponedeljek, 7. 9. 20 v Mozaiku dneva bo ob 18h pogovor s p. Silvom Šinkovcem 

- med 2. 9. in 11. 9. 2020 ob 9h v oddaji Betanija pogovori s p. Šinkovcem, Tino Klinkon in g. Milanom Knepom 

- v soboto, 12. 9. 20 v Mozaiku dneva bo ob 18h pogovor z g. Milanom Knepom; 

- vsak večer ob 19h bo v prenosu sv. maše iz Mariborske stolnice prebran nagovor dneva.