Besede so kot čebele: pikajo in prinašajo med.

švicarski pregovor

Sinodalni dan DKPS, 5. 3. 2022

Cerkev je na pobudo papeža Frančiška odprla triletno obdobje sinode z naslovom Skupaj na poti. V DKPS se čutimo povezani in soodgovorni za dogajanje v družbi in v cerkvi in zato smo si zamislili in pripravili širok pogovor z vsemi, ki bi o Cerkvi želeli kaj povedati. Sinodalni dan je potekal v soboto dopoldne na zoomu in udeležilo se ga je okrog trideset članov društva in drugih sogovornikov.

V uvodnem predavanju nam je dr. Igor Bahovec predstavil tri vidike, o katerih naj bi govorili, so občestvo, soudeležba in poslanstvo v Cerkvi.

Danes  je glavna vloga in naloga kristjanov, da  blagoslavljamo in s svojim upanjem kažemo pot preko ovir. Zelo je poudaril moč Sv. Duha, ki deluje,  če mu pustimo prostor in pozornost v svojih prizadevanjih. Odgovor na individualizem sedanjega časa ni kolektivizem pač pa bratstvo v skupnosti. Svoboda kristjana je odnos, v katerem sočloveka slišimo  in upoštevamo. Le taka skupnost bo lahko Cerkev prihodnosti, Cerkev 21 stoletja. Sprejeti moramo odrešenje in s to držo vstopati v odnose z ljudmi v skupnostih, pa naj bo to šola, župnija, bolnica ali družina.

V nadaljevanju smo v štirih skupinah razmišljali o občestvu v Cerkvi z vidika poslušanja, jasnega izražanja, o prijateljstvu na skupni poti in o soodgovornosti v našem poslanstvu.

Govorili smo o vrsti izzivov, v katerih se znajdemo kot pedagogi v šoli ali kot sodelavci v v službi, pa tudi v župnijah. Kako delamo korake  v obrobje,  če obrobje pomeni ljudi z drugačnim prepričanjem, drugačnimi koreninami  ali  tujo ideologijo. Ugotovili smo, da je pozorno poslušanje pot in edini most do srca sogovornika. .

Papež Frančišek nas vabi, da postanemo tkalci odnosov in graditelji skupnosti.

Bog je gospodar zgodovine in ni nam treba skrbeti za reševanje sveta.

Poročilu lahko tudi prisluhnete.


Podpredsednik DKPS Matevž Vidmar, je spregovoril za spletni portal Aleteia in Radio ognjišče. O Sinodi in Sinodalnem dnevu DKPS, vlogi vzgojitelja, o vlogi DKPS in še o čem. Vabljeni k poslušanju in branju.

 

.