Besede so kot čebele: pikajo in prinašajo med.

švicarski pregovor

Območna skupnost Mozirje

Sedež delovanja: Mozirje, Na Tratah 1a (Slomškova dvorana)

Predsednik/ca OS oz. kontaktna oseba: Jelka Repenšek, jelka.repensek@gmail.com

Duhovni asistent: Sandi Koren, župnik v Mozirju

Osnovni podatki

Območna skupnost Mozirje se razvija od leta 1992, ko smo v Frančiškanskem samostanu Nazarje, ki je bil prva leta naš gostitelj, imeli prvo predavanje. Vsa leta vodi skupnost Jelka Repenšek, pri čemer ji vsako leto pomaga tudi ozek tim sodelavcev, ki se menjujejo. Kot smo zapisali ob 15.-letnici našega delovanja (2007), je rutina tista, ki nas najbolj postara. Da bi presegli rutino, to odmiranje ustvarjalnosti, smo potrebni svežih dražljajev, ki nas prebujajo kot pedagoge, kot kristjane, kot celostne osebnosti. Zato so k našim dejavnostim povabljeni vsi. Imamo 60 članov, ki so doma in poučujejo ter vzgajajo v Savinjsko - Šaleški regiji. V naših 18. letih se nam je priključilo veliko ljudi. Mnogi so tudi odšli, nekateri pa še vstopajo in tako upamo, bo tudi v prihodnje. Gradimo skupnost strokovno uspešnih, duhovno prebujenih, radovednih in ustvarjalnih ljudi.

Dejavnosti

Ob organiziranju dejavnosti območne skupnosti nas življenje uči in vzgaja tako, da smo od znamenitih slovenskih predavateljev prešli tudi na domače strokovnjake, ki so najpogosteje kar naši člani. Najbolj živahno potekajo dejavnosti od oktobra do aprila, ko nas počivajoča narava usmerja k študijskim in družabnim aktivnostim. Kaj je torej že bilo na naši ponudbi: romarske maše, duhovne obnove, predavanja za osebno rast, teološka predavanja, duhovni in zgodovinski potopisi, pedagoška predavanja, gledališke predstave, seminarji in delavnice. Letošnjo jesen smo imeli zanimiva srečanja, kot je Raziskovanje gozda za vso družino, tečaj kaligrafije, dan Geštalta, adventna duhovna obnova in tečaj peke božičnega peciva. Vse te delavnice so plod 'domačega znanja'. Dobro smo se počutili na naših srečanjih, takih kvalitetnih druženj si želimo tudi v prihodnje.

Srce našege območne skupnosti je skupina za duhovno rast DKP, ki se sestaja vsak tretji ponedeljek v župnijski knjižnici. Z molitvijo večernic in vsakokratno temo, na katero se ves mesec pripravljamo, duhovno rastemo sami in tako upamo, da tudi društvo in družba, iz katere izhajamo.

 

DOGODKI V OS MOZIRJE

Skupina za duhovno rast DKPS Mozirje

Skupina za duhovno rast DKPS Mozirje ima srečanje 23. 10. ob 20. uri v župnišču Mozirje.

Tema: Dar vere (papež Benedikt: Apostolsko pismo: Vrata vere)
Duhovni asistent: Janez Cerar


Vabljeni.

Dogodki OS Mozirje v marcu in aprilu 2023

9. 3. 2023 - Predavanja dr. Karla Gržana, Slomškova dvorana Mozirje ob 18.30
20. 3. 2023 - Skupina za duhovno rast: J. Petterson: 12 pravil za življenje (prvih 6), Župnijska knjižnica ob 20.00
22. 3. 2023 - Predavanja dr. Marka Juhanta, Slomškova dvorana Mozirje ob 19.30
31. 3. 2023 - Komedija Prijateljici, KD Jurij Mozirje, Kulturni dom Mozirje ob 19.00 (ponovitve: 2. 4. 2023, 15. 4. 2023, 16. 4. 2023)

24. 4. 2023 - Skupina za duhovno rast DKPS: J. Petterson: 12 pravil za življenje (7- 9 pravilo), Župnijska knjižnica ob 20.00 uri.

Vabljeni!

Svetopisemski maraton 2023

V OS MOZIRJE smo brali Sveto pismo v torek, 24. januarja od 18.30 do 24h

Vabilo na novembrska in decembrska srečanja

V četrtek 17. 11. bo ob 18.30  v Slomškovi dvorani v Mozirju predavanje Karla Gržana: Na življenje poglejmo s humorjem


V soboto, 26. novembra 2022 bo adventna duhovna obnova, ki jo bo vodil p. dr. Silvo Šinkovec.

Pričetek ob 9.00 v župnijski cerkvi v Mozirju, zaključek pa ob 13.00 s kosilom.


V ponedeljek, 28.11. 2022 bo ob 20.00  srečanje Skupine za duhovno rast.

Potekalo bo v župnijski knjižnici.

Tema: Kako iz svoje zlate kletke navad, prepričanj, načel vidim druge?

Ali sem kaj odprt za delovanje Svetega Duha?


V četrtek, 1. 12. 2022 ob 16.30 bodo v Podkrižnikovi dvorani na Ljubnem ob Savinji potekale Geštalt delavnice.

Vodili jih bosta: Marjana Kopušar in Mirjam Stanonik

Kdo sem. Kdo smo mladi?

V ponedeljek, 30. 9. 2019, je v veroučni učilnici župnišča Zreče potekalo predavanje z naslovom Kdo sem, kdo smo mladi, ki ga je vodil g. Jure Sojč, tajnik nadškofijskega ordinariata Maribor in vodja škofijskega odbora mladih.

Izvedeli smo, da se čas mladih preživet na internetu povečuje na več kot 5 ur dnevno (40 % mladih). Njihovi najpogostejši internetni dejavnosti sta dostop do družbenih omrežij (87 %) in komunikacija s prijatelji (84 %), manj pogosto pa uporabljajo internet za šolo, izobraževanje in delo. Več kot 2/3 mladih (67,2 %) ima več kot 200 prijateljev na spletu, opazno pa se znižuje osebni stik s prijatelji. Družina kot izvorna celica iz katere izhajajo, je med mladimi visoko cenjena vrednota. V starostnem obdobju med 25 in 29 let, 70 % mladih živi v zvezi, vendar ni poročenih. Delež mladih, ki v tem starostnem obdobju živi pri starših, pa se zmanjšuje. V nadaljevanju smo zvedeli še veliko zanimivih podatkov in osebnih izkušenj dela z mladimi. Po predavanju smo srečanje nadaljevali ob druženju in dobrotah.

Dogodek so organizirali: župnija Zreče, Kolping družina Zreče in Društvo katoliških pedagogov Slovenije.

Zapisala: Martina Petelinek