Česa bi se lotili, če bi vedeli, da vam ne more spodleteti?

Robert Schuller

Opravičilo in popravek

V marčevski številki revije Vzgoja je nenamerno prišlo do neljube napake. Pod imenom avtorice s. Barbare Peterlin je bil ponovno objavljen članek s sosednje strani. Avtorici se iskreno opravičujemo. Tukaj objavljamo pravo besedilo. Opravičujemo se tudi vsem bralcem, ker niste mogli prebrati bogate vsebine na strani, ki ji je bila namenjena.

Aprilska ponudba

Pred dnevi je izšla nova številka revije Vzgoja.

Da bo prijetno ostajanje doma, imamo za vas zanimivo ponudbo: za vse, ki boste do konca aprila naročili letno naročnino na revijo Vzgoja, velja cena naročnine le 20,5 €. 

Naročite si dobro branje!

Izšla je nova številka Vzgoje

V žarišču 85. številke revije Vzgoja pišemo o liku učitelja. Kakšen naj bo učitelj v današnjem času, katere so njegove glavne vrline, kaj je tisto, kar ga dela dobrega učitelja.

V rubriki Naš pogovor se je Silvo Šinkovec pogovarjal s Piotrom Krakowiakom, psihologom in voditeljem Gdanskega hospica, ustanoviteljem Fondacije Hospic ,ki skrbi za dleovanje več kot 500 hiš hospica na Poljskem.

V rubriki Biti vzgojitelj pišemo o tem, kako je, ko delo vzgojiteljice opravlja vzgojiteljica s poslanstvom. Predstavljamo tudi bivšega učenca jezuitskega kolegija v Ljubljani, ki je v svetovnem znanstvenoraziskovalnem svetu pustil poseben pečat. To je bil matematik, astronom, kartograf, diplomat in jezuit Ferdinand Avguštin Hallerstein.

V rubriki Vzgojni načrt odmevamo na mednarodno konferenco Vzgoja za ljubezen do domovine in države, ki je bila 23. 11. 2019 v Radljah ob Dravi. Objavljamo dva prispevka s te konference, ki pa sta objavljena tudi v e-zborniku. 

V rubriki Starši pišemo o družbenem soglasju o razvoju vzgoje in izobraževanja v Sloveniji, o pomoči otrokom z različnimi motnjami v razvoju, ki jim jo lahko nudimo s pomočjo živali. Pišemo tudi o procesu žalovanja, ko se izguba zgodi v družinskem krogu.

V rubriki Področja vzgoje Milček Komelj predstavlja delo Staneta Kregarja, Sv. Dominik Savio (1950), ki krasi tudi naslovnico revije. Pišemo tudi o projektu MIND ter drugi del prispevka o pomenu in razvijanju duhovnega vidika osebnosti pri osebah z motnjo v duševnem razvoju.

V rubriki Duhovni izziv objavljamo prispevek o pričakovanju največjega krščanskega praznika - velike noči. Objavljamo tudi zapis o delu med brezdomci v Kijevu.

V rubriki Izkušnje pišemo o medgeneracijskem sodelovanju v vrtcu ter o gledališkem krožku v srednji šoli.

V tokratni številki revije lahko najdete tudi 4 pesmi različnih avtorjev. Pesmi oblikovno in vsebinsko obogatijo revijo. 

Priskrbite si svoj izvod revije Vzgoja. Gotovo najdete kaj uporabnega tudi zase. 

Revija izide štirikrat letno, naročnina za leto 2020 je 23 €. Novi naročniki prejmejo lepo knjižno darilo. Letna naročnina na revijo je tudi lepo in koristno darilo; lahko jo komu podarite. Naročite lahko tudi posamezni izvod po ceni 5,80 €. Številko 85 lahko naročite tukaj.

Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com.

 

Vabljeni k branju!

Anketa ob 20-letnici revije Vzgoja - 2019

V začetku leta 2019 smo na spletnih straneh pripravili anketo o reviji Vzgoja. Nanjo se je odzvalo 282 ljudi (s klikom na anketo), veljavni so podatki 141 oseb (ker so izpolnili večino ankete). Anketo je v celoti izpolnilo 109 oseb. Nekatere podatke predstavljamo.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste v anketi sodelovali. Kdor bi še želel izraziti svoje mnenje, ga bomo veseli; to lahko stori tukaj.

Hvala za sodelovanje!

Vzgoja v KOŽ

Ob 20. letnici izhajanja revije Vzgoja smo se v Knjižnici Otona Župančiča 23. 4. 2019 pogovarjali o tem, kaj je vzgoja danes. Pri pogovoru so sodelovali snovalci revije, strokovnjaki s področja pedagoške znanosti in bralci revije. Vsi so bili vprašani o tem, kaj je danes bistvo vzgoje in o tem, kaj od tega najdejo v reviji, ki se v Sloveniji edina v celoti posveča vprašanju oblikovanja človeške osebnosti.

Vzgoja v oddaji Obzorja duha

V oddaji Obzorja duha so pripravili prispevek o 20. obletnici izhajanja revija Vzgoja. Oglejte si prispevek, če ste ga zamudili: https://4d.rtvslo.si/arhiv/obzorja-duha/174605604

Darilo za nove naročnike

Medse vabimo nove naročnike revije Vzgoja.

Vsak novi naročnik letne naročnine prejme knjižno darilo: http://www.revija-vzgoja.si/vzgoja/narocilo/

Pohitite!

20 let revije Vzgoja

V četrtek, 10. 1. 2019 smo praznovali 20 let obstoja revije Vzgoja.

V četrtek, 10. 1. 2019 smo praznovali 20 let obstoja revije Vzgoja.

Ob 11.00 smo imeli novinarsko konferenco. Njen posnetek lahko poslušate tukaj.

Ob 17.00 smo se zbrali pri sv. maši, ki jo je daroval provincial p. dr. Ivan Bresciani ob somaševanju dr. Romana Globokarja, p. dr. Robina Schweigerja in urednika revije Vzgoja, p. dr. Silva Šinkovca.

Ob 18.00 smo lahko prisluhnili pogovoru o Vzgoji in vzgoji. Pogovor z dr. Jano Kalin, dr. Antonom Medenom, dr. Romanom Globokarjem in dr. Silvom Šinkovcem je vodil g. Janko Jarc. Veseli smo teh let izhajanja, revija Vzgoja je v slovenskem prostoru zavzela pomembno mesto, želimo pa si, da bi svoje delo z nekaj nadaljevala in pri tem šla v korak s časom ter potrebami bralcev in družbe.

Po okrogli mizi smo se zbrali v sproščenem vzdušju, malce prigriznili in poklepetali, obujali spomine in se drug drugemu posvetili v prijetnem pogovoru.

Hvaležni smo vsem, s katerimi smo v teh letih sodelovali. Z upanjem se oziramo naprej, v naslednja ustvarjalna leta.

Akcija ob selitvi

Pripravili smo posebno prodajno akcijo ob selitvi - vsebinske komplete revije Vzgoja in nekaj zanimivih ter uporabnih knjig.

Klub Vzgoja

Klub Vzgoja je namenjen podpori delovanja dejavnosti Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS). Združuje ljudi, ki z nami delijo vrednote. Trudimo se biti blizu človeku v vseh njegovih razsežnostih, soustvarjati odgovornega posameznika, trdno družino, dobro šolo ter pošteno in prijazno družbo.

Pomemben del našega delovanja je odvisen od darovanja – znanja, prostovoljnega dela, pa tudi denarja. Brez tega žal ne gre. In pri tem vas prosimo in vabimo, da nam pomagate. Če čutite, da je naše delo pomembno in če zmorete, ga podprite tudi s svojim darom, katerega višino določite sami. Vsak dar nam bo v pomoč.

Vse, ki želite podpreti našo dejavnost, vabimo, da izpolnite pristopno izjavo in se nam pridružite.

Iz nove Vzgoje

"Ali učitelj ve, kaj učenca posebej zanima pri njegovih učnih urah? Katera poglavja, problemi, odprta vprašanja?" 

Tanja Bečan, Vzgoja 85, str. 12-13.


"Učiteljevanje je zapleten in nadvse kompleksen proces. Učiteljevanje je predvsem odnos in vpliv, ki ga imamo do sočloveka s svojimi dejanji, mislimi in že s svojim obstojem."

Damjan Kobal, Vzgoja 85, str. 14-15.


"Vzgoja za ohranjanje kulturne dediščine je pomemben del učnih vsebin v šolah, saj z njo krepimo samozavedanje in nacionalno identiteto."

Sašo Oberski, Vzgoja 85, str. 31-32.


"Včasih potrebujemo več časa, da se lahko bolečim čustvom počasi približamo in si jih dovolimo zares občutiti. Izogibanje čutenju je sicer način, ki nam lahko pomaga preživeti kratkoročno, dolgoročno pa podaljšuje in otežuje proces žalovanja."

Maja Bajt, Vzgoja 85, str. 37-38.


"Tudi če sam učitelj z lastnim delom ne more biti najvišji vzor, lahko postane odločilen kažipot, ki usmerja v pravo, etično utemeljeno smer tudi bolj nadarjene od sebe; omejitve teh smeri pa človeku določa etos humanizma."

Milček Komelj, Vzgoja 85, str. 44-45.


Naročite revijo Vzgoja

"V reviji je veliko zanimivih in praktičnih prispevkov o vzgoji, o delu v razredu in vrtcu, zanimivi so pogovori s strokovnjaki. Revijo smo uporabili tudi v šoli za starše." Helena

  "Revija mi je všeč, ker v njej najdem članke, ki so na visoki strokovni ravni, so zelo praktični in ponujajo ideje, rešitve, namige za vsakodnevno delo z otroki na področju izobraževanja, so zelo aktualni." Marija

  Iz knjige: Trontelj, Jože (2014): Živeti z etiko. Ljubljana: Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj.

  "Na svobodo v smislu neoliberalizma gledamo kot na neuspešen eksperiment naše dobe. Gojiti koncept svobode s slabo definiranimi mejami je nevarna praksa, ki se že desetletja dogaja zahodnemu svetu. /.../ Svoboda posameznika je omejena, se konča tam, kjer trči ob pravice drugega. Za marsikoga novo pa je spoznanje, da so te meje mnogo bližje, kot jih želijo videti kapital, politika brezobzirnega razvoja in pohlep kot njegovo gonilo. So tudi bližje, kot jih želi videti povprečen zemljan." (Trontelj, str. 48)


  "Ko se za nekaj odločamo in ne izberemo tistega, k čemur nas nagovarjajo sebičnost, koristoljubje, lenobnost ali impulz, ampak se zaradi nekega ozira odločimo drugače, je ta ozir morda vrednota. Preprosto merilo za etičnost je, ali o nečem lahko rečemo, da je prav, da je dobro in da je lepo." (Trontelj, str. 62)


  "Argument spolzkega klanca se večkrat uporablja kot svarilo pred postopno liberalizacijo etičnih prepovedi. Ko stopite na tak klanec, vam že po nekaj korakih spodrsne. Padete in drčite vse hitreje navzdol, ustavite se šele na dnu. /.../ Nekateri libertarni misleci se iz argumenta spolzekga klanca norčujejo in obstoj tega mehanizma zanikajo. A prav v etiki imamo vrsto prepričljivih primerov." (Trontelj, str. 103)


  "Morda nam bo ravno skrajnost utilitarne filozofske etike pomagala, da se uspešno upremo vztrajnim pritiskom, da se ponovno dovoli instrumentalizacija človeških bitij: poraba teles in življenj enih za interese drugih.

  Prav bo, da se zavemo: malo je verjetno, da bi človečnost in človekove pravice v času naših življenj slavile kako večjo zmago. A storimo, kar moremo, da vsaj ne bo velikih porazov. V nevarnosti bomo, ko bomo pozabili holokavst in ne bomo prepoznali spet in spet na novo vznikajočih idej, iz katerih je zrasel." (Trontelj, str. 218)


  "Enaindvajseto stoletje smo začeli z globoko vrednotno, ekonomsko in okoljsko krizo globalnega obsega. Nadaljevanje utegne prinesti pokop civilizacije, kot smo jo poznali doslej, a človekovimi pravicami vred - če bomo dovolili, da se nevarna erozija etike in vrednot nadaljuje. Ključno je seveda sebično, neodgovorno človekovo vedenje. Usodno moč pa sta tej sebičnosti in neodgovornosti podelili prav znanost in tehnologija. Skrbi nas, ker duh našega časa in sedanja ureditev človeške družbe učinkovitim omejitvam neupravičenih rab in zlorab dosežkov znanosti nista naklonjena." (Trontelj, str. 207)


  "Danes je jasno, da je preživetje človeške vrste odvisno od sposobnosti, da zamenja kratkoročne interese posameznikov in omejenih skupin za interese globalnega človeštva. Da bi se to lahko zgodilo, je najprej nujen uvid v naravo, globino in resnost problemov, ki so pred nami. Nato je nepogrešljiva odločenost za reševanje. Nazadnje pa so potrebni mehanizmi, ki bodo spremenili cilje svetovnega gospodarstva in vedenje ljudi na vseh ravneh in nato poskrbeli za njihovo uresničenje." (Trontelj, str. 37)

  Pedičkova misel

  "Ne pozabite vsega svojega pedagoškega dela postaviti vselej in povsod v luč maksime človek! Pri maksimi človek pa imejte v svoji dejavni zavesti, da se le-ta pojavlja na dveh glavnih ravneh: stvarnostno-življenjski ter dušno-duhovni. Reči torej moremo in smemo, da stvarnostna znanja in duhovne vrednote vsebinsko in dejavnostno polnijo vzgojo in izobraževanje, torej vsako pedagoško delo. To je naše temeljno pedagoško-antropološko sporočilo."

  Franc Pediček

  Iz knjige Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju

  "Kaj naj bi bil nezaslužen, milosten dar, ki človeka spremeni, - ki ga nenadoma naredi svetlega in čistega, če ne samorazkritje absolutnega - blagosti?

  "Daj dar za dar - / mi pravi blagi dih - / spreminjaj tudi ti!" Spreminaj v blagosti, v dobroti druge, - spreminjaj vesolje! In pesnik se res vzgiba v dobroto, ki se daje otroku s premraženo prošnjo, starcu, beraču, umirajoči čebeli."

  Vladimir Truhlar, str. 225, Iz: Skrivnost in svet brez skrivnosti v Udovičevi liriki