Če ukaz vaše vesti pride v spor z ukazom predstojnika, morate ubogati svojo vest.

Tomaž Akvinski

Svetopisemski maraton 2024

DKPS na Svetopisemskem maratonu 2024

Spoštovani

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite pri branju Svetega pisma na Svetopisemskem maratonu. Letos bo 7-dnevno neprekinjeno branje potekalo preko programa Zoom.  Več informacij o Svetopisemskem maratonu: https://www.svetopisemskimaraton.si/branje/

Sodelavci DKPS bomo brali Sveto pismo v sredo, 24. 1. 2024, od 15h do 16h
 
Vse ki bi sodelovali prosim, da se prijavite na telefonsko številko 031 789 664 (Karmen), ali na e-naslov: karmen.koprivec@guest.arnes.si, da vam bom posredovala zoom povezavo.

Hvala za vaše sodelovanje pri tem lepem poslanstvu navduševanja ljudi za Božjo besedo.

Obilo blagoslova vam želim!

Lep pozdrav.
Karmen Koprivec

___

Svetopisemski maraton bo letos od sobote, 20. 1. 2024 do četrtka 25. 1. 2024 z naslovom: ''Gospod preizkusil si me in me poznaš! '' Branje bo potekalo preko spleta. Seznam branja na katerega se lahko vpišete (na 1-urni termin) je na povezavi: https://www.svetopisemskimaraton.si/branje/.

Lepo povabljeni k sodelovanju. Vaš DKPS

_

Mini svetopisemski maraton v Tolminu
 

Svetopisemski maraton 2023

DKPS na Svetopisemskem maratonu 2023


Svetopisemski maraton: “Le pogum, vstani”,(Mr. 10,49), 21  - 26. 1. 2023, je dal poleta tudi območnim skupnostim Društva katoliških pedagogov Slovenije.
 

OS Mozirje so brali sveto pismo v torek, 24. januarja od 18h30 do 24h

OS Ljutomer so brali v soboto, 21. januarja, dve uri skupaj

OS Kranj so letos prebrali Matejev evangelij.

OS Zahodna Dolenjska so  prebirali sveto pismo skupaj z OS Ljubljana v torek, 24. januarja med 16. in 17. uro.  Koordinatorka je bila Marijana Korošec. 25. januarja je os Zahodna Dolenjska  brala med 8. in 10. uro  za župnijo. Že v nedeljo 22. 1. so prebirali sv. pismo udeleženci svetopisemske skupine, ki deluje v župniji.

OS Tolmin ... Tolminci, ki so kar tri dni zapored vztrajali v ledeno mrzli cerkvi z branjem svetega pisma. Huda burja je pri njih razkrila tudi kakšno streho. (Več iz Tolmina ...)

OS svetega Hieronima ... Prav lepo je bilo videti in prisluhniti branju zakonskega para.

Hvala ti Gospod za Božjo Besedo.

Bralci

____


DKPS bo sodeloval v Svetopisemskem maratonu 2023.
Brali bomo v torek, 24. januarja od 16h do 17h na zoomu.

Vsi, ki bi želeli sodelovati, se prijavite naši koordinatorici Marjani Korošec, ki bo poskrbela za potrebne povezave. 

Pišite na: marjanakor@gmail.com

SP maraton 2022

O letošnjem svetopisemskem maratonu iz območnih skupnosti DKPS

SP maraton 2021

O letošnjem svetopisemskem maratonu iz območnih skupnosti DKPS

OS Mozirje

Letošnje leto je 6 bralk sodelovalo v vseslovenskem branju svetega pisma in sicer 29. 1. od 3. do 4. ure zjutraj.

OS Tolmin
MSM smo Tolminci izvedli preko Zooma. Bilo je 20 bralcev in 20 poslušalcev. Izvedli smo ga v četrtek, 28. 1. 2021, med 20. in 22. uro. Uvod in zaključek je imel domači gospod kaplan.  

OS Ljutomer
V Ljutomeru so imeli maraton v živo v domači cerkvi, kjer je sodelovalo 16 bralcev. DKPS je imel enourno Zoom branje sv. pisma 26. 1. med 16. in 17. uro.

OS Kočevje
Mini svetopisemski maraton smo izpeljali v sredo, 27. 1.med 8. in 9. uro v župnijski cerkvi v Kočevju. Udeležilo se ga je 9  bralcev. Počaščeni smo bili, da je molil, bral z nami in nas ob koncu blagoslovil naš duhovni pomočnik. Prebirali smo Apostolska dela. Vseh devet se nas je zvrstilo z branjem enega poglavja. Skupaj smo prebrali devet poglavij.
Cerkev je mrzla, toda to nas ni odvrnilo od udeležbe. Da se nismo prehladili, so poskrbele naše sestre usmiljenke s kozarčkom toplega čaja, ki si ga je lahko vsak vzel ob odhodu skozi zakristijo. Seveda brez medenega piškota tudi tokrat nismo ostali. 
Naj zaključnim, da nas vsakoletno skupno branje Božje Besede duhovno krepi, zato že letos slutimo, da bomo brali tudi naslednje leto. 
Slavka Janša

Svetopisemski maraton v Zrečah

V organizaciji Svetopisemske družbe Slovenije je od sobote, 23. 1. do petka 29. 1. 2021 potekal vseslovenski Mini svetopisemski maraton, v župniji Zreče pa v organizaciji biblične skupine župnije Zreče, Društva katoliških pedagogov Slovenije, Katoliškega kulturnega društva Zreče in Kolping družine Zreče. Dogodek je zaradi epidemioloških razmer potekal na daljavo preko video povezave.

Srečanja so se začela z glasbeno točko, nadaljevala pa s predstavitvijo osrednjega gosta, branjem Svetega pisma in razmišljanjem o prebranem, najprej s strani gosta, kasneje pa še ostalih udeležencev. Izpeljava dogodka na daljavo je omogočila,  da so se bralci z različnih delov Slovenije, lažje priključili skupnemu branju. Večere branja so z razlagami prebranega in duhovnimi mislimi bogatili gostje posameznega večera. To so bili: g. Marijan Veternik, p. Krizostom Komar, g. Damjan Kejžar, g. Jože Povh, g. Andrej Grobelnik in nadškof dr. Marjan Turnšek.

Večere so udeleženci srečanj s svojimi razmišljanji, življenjskimi zgodbami in vprašanji izredno popestrili, kar je zbrane dodatno povezalo in duhovno obogatilo.

Dogodek, ki je koledarsko vezan na mesec januar, je za zreško biblično skupino gradnik za nadaljnje delo in vabilo vsem drugim, da se jim pridružili.

Martina P.

 

OS sv. Hieronima

Ker se v župniji nismo mogli dogovoriti za branje po ZOOMu, same pa nismo kaj prida uporabnice, smo se organizirali tako:

- družina Kernel je brala na svetopisemskem maratonu 

- ena od članic (Katarina) je brala na svetopisemskem maratonu s skupino dveh prijateljic iz gibanja fokolarov

Oboje je bilo isto popoldne,  kot je brala skupina DKP. 

. pripravili smo ppt prezentacijo z našimi utrinki na temo Svetega pisma - tukaj so se kot najbolj vestne izkazale članice SBP

- v tednu SP smo vsaj štiri brale Apostolska dela - to bi brali na župnijskem/dekanijskem mini maratonu letos. 

 

Foto: SP maraton v Zrečah, petek, 29. 1. 2021

SP maraton 2020

TREBNJE

Živite kot otroci luči je bila osrednja tema letošnjega svetopisemskega maratona, ki smo ga organizirali tudi v župniji Trebnje. Apostol Pavel nas s to mislijo nagovarja k naši dejavni ljubezni do bližnjega in, da smo kristjani ljudje luči in ne teme.

Zbrali smo se v župnijski kapeli in prebirali knjigo preroka Izaije. Skozi besedilo nas je prerok vodil k cenitvi Božje ljubezni in njegovi odrešujoči skrbi ne la za Izraelce, ampak za vse narode. Po vsakem prebranem poglavju smo se ustavili in gospod župnik, Jože Pibernik je podal razlago in odgovarjal na naša vprašanja. Ponovno smo lahko začutili, da je Božja beseda, beseda našega vsakdana.

Dve uri sta hitro minili in hvaležni smo bili za milost globljega spoznavanja Božje besede in tega, da nas sodeluje vsako leto več.

Jasna, predsednica OS Trebnje

 

ZREČE

V soboto, 25. 1. 2020, smo člani biblične skupine Zreče, po večerni sveti maši, brali Lukov evangelij v župnijski cerkvi v Zrečah. Letošnje leto je Katoliška biblična federacija razglasila za leto Božje besede v spomin na 1600. obletnico smrti največjega prevajalca Svetega pisma sv. Hieronima. Tako smo Sveto pismo, najbolj brano knjigo v zgodovini, prevedeno v več kot 2400 jezikov, ustoličili pred ambonom do naslednje Nedelje Božje besede, ki bo v nedeljo, 24. januarja 2021. Zraven sveti oljenka, ki na Sveto pismo opozarja in nas nagovarja, da Sveto pismo beremo, o njem razmišljamo in po njem živimo. Hkrati je bila nedelja Božje besede priložnost, ko so letošnji pripravniki na sveto birmo – birmanci, dobili Sveto pismo od svojih botrov.

Martina, UO DKPS

 

LJUTOMER

Tudi v Ljutomeru smo se v petek 31. 1. 2020 odzvali na povabilo svetopisemskega maratona "Živite kot otroci luči", številni bralci in poslušalci. Božja beseda je v tihoti petkovega večera odmevala skoraj do polnoči. Če je obstajal dvom, da nam bo uspelo bedeti dolgo v noč ob božji besedi, je moč in lepota,ki izhajata iz nje, te dvome zelo hitro razblinila. Različni glasovi, različne barve glasov so se čudovito prelivale in grele naša srca. Kakor kamenčki čudovitega Rupnikovega mozaika na steni zimske kapele tvorijo čudovito podobo, tako smo tudi mi dali svoj kamenček v mozaik vseslovenskega svetopisemskega maratona. Tudi slabovidnost naši bralki Majdi ni preprečila, da bi brala in s pomočjo tablice je z veliko gorečnostjo in skrbno izbrano intonacijo glasu slavila Gospoda. 

Ko smo takole zapuščali župnijsko dvorišče, je ena izmed udeleženk dejala: "Danes je bilo res lepo. Bilo je tako lepo in ubrano branje! Ne morem verjeti, kako zbrano sem poslušala".  Spet druga mi sporoči preko e-pošte:" Ooo, hvala Milena, bilo mi je lepo, umiritev po napornem dnevu, ..."

Seveda ne smemo pozabiti na podporo, vzpodbudo in sodelovanje domačega župnika Gorana Merice in seveda zvestih članic naše območne skupnosti. Res hvala!

Milena, predsednica OS Ljutomer

 

MOZIRJE

V torek, 28. 1. smo v Mozirju izvedli SP maraton. 6 ur je trajal, bralci smo se izmenjevali na 10 minut. Brali smo evangeliste.

Jelka, predsednica OS Mozirje

 

ZAHODNA DOLENJSKA

Tudi letos smo se v DKPS- OS Zahodna Dolenjska odločili, da se pridružimo svetopisemskemu maratonu. Pripravili smo ga v četrtek, 30.  januarja 2020, po večerni sv. maši. Ob 18.30 smo se zbrali v kočevski župnijski kapeli. Že pred vhodom nas je čakal vroč in zelo okusen čaj, ki so ga pripravile naše sestre usmiljenke. Ogreli smo si telo, nato pa pripravili tudi našo misel za Božjo besedo. Odločili smo se za Apostolska dela. Po dveh urah branja smo maraton zaključili, zadovoljni, da smo bili tako tesno v stiku z Bogom.

V svojo sredino smo povabili tudi člane drugih verskih skupin v našem okolišu. Pridružili so se nam člani evangelijske cerkve. S toplo mislijo, da smo vsaj malo pripomogli k povezovanju cerkva, smo se napotili proti domu.

Mirjana, predsednica DKPS- OS Zahodna Dolenjska

 

TOLMIN

NEDELJA BOŽJE BESEDE IN TEDEN SVETOPISEMSKEGA MARATONA 2020

Vsako novo leto je na nek način nov začetek, čeprav se vsi zavedamo, da je pravzaprav le nadaljevanje vsega, kar je že za nami. Začetki imajo pogosto za vsakogar od nas velik pomen in nosijo v sebi moč posebne motivacije. Odrinemo s tega začetka kot s startnega mesta, gledamo naprej, k nadaljevanju in se usmerimo k novim ciljem. Kako zelo primeren je ta začetek tudi za to, da odpremo ušesa in srca za Besedo, ki je zapisana v Knjigi vseh knjig in jo sejemo kakor Božje seme v svoje okolje.

V ta začetek je postavljena tudi nedelja Svetega pisma, njej pa sledi teden svetega pisma, v katerem poteka neprekinjeno branje Svetega pisma, v mnogih župnijah pa mini svetopisemski maratoni. To je vsako leto znova priložnost, da Gospodova beseda postane luč na naših stezah in svetilka našim nogam (povzeto po Ps 119,105), kar je bilo zajeto in poudarjeno tudi v letošnjem geslu svetopisemskega maratona.

Nagovorjeni z letošnjim geslom ''Živite kot otroci luči!'' smo v Tolminu tudi letos organizirali mini svetopisemski maraton. Božjo besedo smo brali v torek, sredo in četrtek, po večerni sveti maši, v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Tolminu, vsakokrat po večerni sveti maši do 21.00. Začeli smo z branjem Janezovega evangelija in zaključili z Apostolskimi deli. Uvod in zaključek posameznega dne so prevzeli gospod g. Damijan Bajec, g. Niko Rupnik in kaplan Andrej Penko.

Da bi branje teklo, so, tako kot vsako leto, poskrbele molitvene skupine v župniji: binkoštna dvorana, Frančiškov svetni red, živi rožni venec, prenova v duhu, zakonske skupine, biblična skupina ter katehisti in pedagogi. K branju smo z obvestilom na oglasni deski povabili tudi bralce beril, člane animatorskih skupin, župnijski pastoralni svet, mlade in vse druge župljane. Prav tako smo povabilo in podatke o poteku mini svetopisemskega maratone posredovali sosednjim župnijam: Kobarid, Mosta na Soči in Volče. Branju in poslušanju Božje besede se je letos priključilo večje število župljanov kot lani. Bogu hvala za ta dar. Pri branju se je tako dnevno zvrstilo od 13 do 18 bralcev. Število poslušalcev pa je v posameznih dneh nihalo med 28 in 42.

Hvala vsem, ki so si vzeli čas, in vsem, ki so bili v tem času povezani z nami. Hvala tudi organizacijskemu odboru svetopisemskega maratona, ki nas je podprl pri izvedbi in nas oskrbel s tiskanimi materiali, ki so bili v pomoč pri organizaciji.

Leto bo še dolgo. Ohranimo v svojih srcih geslo letošnjega maratona: ''Živite kot otroci luči!'' Božja beseda naj nas spremlja na vseh naših poteh, v vseh naših načrtih, mislih in molitvah.

Marija Š., predsednica OS Tolmin, in Marija P., OS Tolmin

 

KRANJ

V Kranju je bilo 10 udeležencev MSM in 6 bralcev Markovega evangelija, ki so v zvestobi Besedi vztrajali od 18h 30 do 20h10.

Ula, predsednica OS Kranj
 

LJUBLJANA

V 4-urnem branju DKPS in OS Ljubljana ni primanjkovalo bralcev. Lepo je bilo brati in poslušati Besedo. Želimo si, da bi branje Svetega pisma postalo naša dobra vsakodnevna praksa in mi učljiva glina v Gospodovih rokah.

Magda za OS Ljubljana

 

POSTOJNA

Letošnji Mini svetopisemski maraton v Postojni je potekal v torek, 28. januarja 2020. Brali smo Janezov evangelij. Ta vsebuje nekaj besedil, ki v liturgijo božje besede niso zajeta, so pa bogata in pomenljiva. V slabih treh urah je 12 udeležencev bralo in razmišljalo o besedah, ki jih zapisal najmlajši med apostoli, ki ga je Jezus posebej ljubil, ki je z Jezusom ostal v njegovih najtežjih urah in ki je od Križanega sprejel v varstvo njegovo mater Marijo in postal njen duhovni sin. V Razodetju nam je zapustil obljubo o drugem Kristusovem prihodu. Vsako leto posebej tako ob branju knjige vseh knjig, Svetega pisma, doživljamo posebne duhovne urice, ki nas napolnjujejo in razveseljujejo.  

In pod črto in malo za šalo, malo zares: Našemu vikarju Bogomirju Troštu se beseda maraton ne zdi najboljša. Res se bere neprekinjeno in ves teden, vendar se bralci izmenjujejo. Zato predlaga boljši izraz: Svetopisemska štafeta. 

Eva za OS Sv. Hieronim

 

KRKA

Tudi na Krki smo se tri večere od 30. 1. do 1. 2. odzvali na povabilo Svetopisemskega maratona "Živite kot otroci luči". Brali smo Lukov evangelij. Gospod je v skupino povabil različne generacije, ki so s svojo umirjenostjo, počasi, razločno, s svojim naglasom in barvo glasu spoštljivo oznanjali besedo življenja.

Kljub temu, da se vsak ponedeljek zvečer srečujemo ob branju Božje besede, se zelo veselimo Mini svetopisemskega maratona.

Maraton je čudovita izkušnja, ki poživi srce in nahrani duha.

Župnija Sv. Kozma in Damjana na Krki

Marjanca, OS Ljubljana

 

KOČEVJE

V času potekanja slovenskega svetopisemskega maratona smo organizirali katoliški pedagogi Območne skupnosti Zahodna Dolenjska skupaj z župnijo Kočevje mini svetopisemski maraton. Zbrali smo se v četrtek, 30. januarja, po večerni sveti maši v samostanski kapeli.

Uvodoma nas je nagovoril z razlago 4. poglavja Svetega pisma, iz Apostolskih del, pastor Evangelijske Cerkve, g. Toni Mrvič. Poudaril je pomen žive vere, zaupanja in molitve k Bogu v vsaki, še tako težki situaciji, tako kot so verovali in molili verniki prve Cerkve: « … Gospod, ti si naredil nebo in zemljo in morje in vse, kar je v njih. In zdaj, Gospod, glej, kaj grozijo in daj, da bomo tvoji služabniki z vso srčnostjo oznanjali tvojo Besedo (Apd 4, 24, 29).«

Sedeli smo v krogu in začeli z branjem prvega poglavja Apostolskih del. V skoraj dveh urah smo prišli vsi na vrsto. Prebrali smo petnajst poglavij iz Apostolskih del; vsak po eno. Božja Beseda je odzvanjala v ušesih in srcih navzočih. Napolnila je tudi prostor. Prebrano nas je nagovarjalo, naj z branjem nadaljujemo tudi doma in se tako duhovno krepimo.

Razšli smo se zadovoljni in veseli, da smo prisostvovali branju in poslušanju Božje Besede. Predsednica Mirjana Furlan nas je povabila, naj pridemo spet na svetopisemski maraton ob letu osorej.

Slavka Janša