Če si ljubezen, si eno veliko srce, si nekdo, ki prinaša iskrenost, toplino, smeh, mir, spoštovanje, pozornost, svobodo, življenje …

Erika Ašič

Sinodalni dan DKPS, 5. 3. 2022

Cerkev je na pobudo papeža Frančiška odprla triletno obdobje sinode z naslovom Skupaj na poti. V DKPS se čutimo povezani in soodgovorni za dogajanje v družbi in v cerkvi in zato smo si zamislili in pripravili širok pogovor z vsemi, ki bi o Cerkvi želeli kaj povedati. Sinodalni dan je potekal v soboto dopoldne na zoomu in udeležilo se ga je okrog trideset članov društva in drugih sogovornikov.

V uvodnem predavanju nam je dr. Igor Bahovec predstavil tri vidike, o katerih naj bi govorili, so občestvo, soudeležba in poslanstvo v Cerkvi.

Danes  je glavna vloga in naloga kristjanov, da  blagoslavljamo in s svojim upanjem kažemo pot preko ovir. Zelo je poudaril moč Sv. Duha, ki deluje,  če mu pustimo prostor in pozornost v svojih prizadevanjih. Odgovor na individualizem sedanjega časa ni kolektivizem pač pa bratstvo v skupnosti. Svoboda kristjana je odnos, v katerem sočloveka slišimo  in upoštevamo. Le taka skupnost bo lahko Cerkev prihodnosti, Cerkev 21 stoletja. Sprejeti moramo odrešenje in s to držo vstopati v odnose z ljudmi v skupnostih, pa naj bo to šola, župnija, bolnica ali družina.

V nadaljevanju smo v štirih skupinah razmišljali o občestvu v Cerkvi z vidika poslušanja, jasnega izražanja, o prijateljstvu na skupni poti in o soodgovornosti v našem poslanstvu.

Govorili smo o vrsti izzivov, v katerih se znajdemo kot pedagogi v šoli ali kot sodelavci v v službi, pa tudi v župnijah. Kako delamo korake  v obrobje,  če obrobje pomeni ljudi z drugačnim prepričanjem, drugačnimi koreninami  ali  tujo ideologijo. Ugotovili smo, da je pozorno poslušanje pot in edini most do srca sogovornika. .

Papež Frančišek nas vabi, da postanemo tkalci odnosov in graditelji skupnosti.

Bog je gospodar zgodovine in ni nam treba skrbeti za reševanje sveta.

 

Poročilu lahko tudi prisluhnete.

___

Podpredsednik DKPS Matevž Vidmar, je spregovoril za spletni portal Aleteia in Radio ognjišče. O Sinodi in Sinodalnem dnevu DKPS, vlogi vzgojitelja, o vlogi DKPS in še o čem. Vabljeni k poslušanju in branju.

Aleteia, 3. 3. 2022: https://si.aleteia.org/2022/03/03/katolicani-v-uciteljske-kolektive-lahko-prinasajo-pomirjenost-molitev-in-blagoslov/ 

Radio Ognjišče, 2. 3. 2022, Oddaja Svetovalnica: https://avdio.ognjisce.si/share/svetovalnica_2022_03_02_Matevz_Vidmar

 

 

.