Človek s smislom za humor zna na prikupen način odstranjevati številne ovire svobodi in veselju.

Bernhard Häring

20. Slomškov dan (23. 9. 2023): Mož beseda več velja kakor kup zlata

20 let Slomškovih dnevov in priznanj

24. septembra goduje bl. Anton Martin Slomšek. Ob 20. obletnici razglasitve Slomška za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov je na Ponikvi in na Slomu potekal praznični shod z naslovom »Mož beseda več velja kakor kup zlata«.  Ta shod smo obeležili tudi z izdajo zbornika (op. dobite ga lahko na sedežu društva), v katerem predstavljamo vse dosedanje Slomškove dneve in nagrajence. Javnosti tudi predstavljamo, kakšna so bila sporočila srečanj za slovensko šolo, družbo in Cerkev.

»Slovenci se bomo v svobodni domovini svojemu vsestranskemu voditelju-učitelju oddolžili najlepše s tem, da ga bomo ponovno odkrili. Prešernovih mokrocvetočih poezij ne bi mogli postaviti na balkone narodove hiše, če vsestranski gradbenik Slomšek tej hiši ne bi postavil trdnih temeljev in zidov. Zato moramo spoznavati najprej Slomška, moža neomajne vere, zaupanja in upanja, ki je bil zasidran v realnost, a obenem ves zazrt v nebo«. Ta zapis je bil eden od povodov za razglasitev bl.Slomška za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. Pri organizaciji Slomškovega dne sodelujemo Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), Slovenski katehetski urad (SKU) in Župnija Ponikva. Dan navadno začnemo v Slomškovi rojstni hiši s strokovnim predavanjem, temu sledi bogat kulturni program in podelitev Slomškovih priznanj, zaključimo pa ga s slovesno sveto mašo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi.

Kaj vidimo kot uspeh 20 Slomškovih dnevov?

Slomškov dan so naši predhodniki v DKPS razglasili zato, da bi bil bl. Slomšek res zavetnik, stičišče in središče srečevanja vseh, ki delamo v vzgoji in izobraževanju. To pomeni predvsem katehete in učitelje v javnih šolah, čeprav so se nekajkrat srečanja udeležili tudi učitelji katoliških šol s svojim študijskim dnevom. V vseh teh letih smo slovenski družbi in predvsem šolskemu prostoru posredovali pravi lik bl. Slomška, kakršnega mladi Slovenci v šoli žal ne spoznajo.  

Naslov Slomškovega dneva je vedno ena od modrih Slomškovih misli. Poiščemo jo glede na dogajanje v slovenski družbi ali Cerkvi in menimo, da s to izbiro posredujemo njegov pogled, odnos do življenja. Vsako leto podelimo tri Slomškova priznanja. Tako nagrajencem povemo, da je vredno zvesto služiti svojemu učiteljskemu poslanstvu, čeprav v senci popularnosti in slave. S Slomškovim dnevnom želimo povezovati Cerkev in državo, zato za podeljevalca priznanj zaprosimo nekoga iz političnega sveta. Ko povabimo škofa za maševalca, želimo tudi našim škofom povedati, da morajo izdatno podpirati predvsem učitelje v javni šoli. Ti so namreč najbolj na prepihu družbenih in socialnih sprememb in zelo rabijo živo duhovno podporo.

Kako pomemben je Slomšek za slovensko šolo, ali ga dovolj cenimo?

Mladi Slovenci v šoli ne spoznajo bl.Slomška v pravi luči. O njem slišijo kaj bežnega, pogosto tudi kaj napačnega. To je odvisno od izobrazbe, pa tudi od vernosti učitelja slovenščine ali zgodovine. V slovenski šoli bi ga morali mladim predstaviti celovito, tako z vidika zgodovinskih dejstev kot z vidika slovenstva in domoljubja. Predstaviti bi ga morali takega, kot je bil. Ne le, da je bil ustanovitelj Mohorjeve družbe, bil je tudi izredno napreden, sodoben v svojem času, pobudnik šolanja, izobraževanja ter tudi zagovornik vzornega in pobožnega življenja.  Poudariti bi morali, da je bil izreden domoljub in narodni buditelj. Ker je domoljubje v slovenski šoli neverjetno zanemarjeno, bi se od Slomška lahko učitelji veliko naučili in to posredovali mladim.

V teh letih smo že mnoge nagradili s Slomškovim priznanjem in z nazivom »častni član DKPS«

V 20 letih je Slomškova priznanja prejelo kar 60 učiteljev in katehetov. Večinoma so to ljudje, ki v svoji učilnici opravljajo »tiho, malo delo«, okrog katerih ni hrupa in reklame. To so učitelji, ki ne poučujejo za zbiranje točk in nazivov, pač pa predano skrbijo za dobro otrok, ki so jim zaupani. Pozorni pa  smo tudi na to, kaj naredijo za župnijo, za društvo ali za družbo na sploh. Z nazivom »častni član« smo nagradili že 15 za šolstvo in kulturo zaslužnih predavateljev. Nekateri od njih so bili v svoji karieri zaustavljeni ali spregledani zaradi vere in zvestobe katolištvu. Nagrada vsem pomeni zahvalo in spodbudo za srčnost v pedagoškem poklicu.

Letošnji Slomškovi nagrajenci

Iz katehetskih vrst je prejela Slomškovo priznanje s. Emanuela Žerdin, ki jo poznamo kot pronicljivo komentatorko in publicistko. Dela kot katehistinja in tudi kot medicinska sestra pri spremljanju umirajočih v Ljubhospicu. Iz vrst DKPS je nagrajenka Dragica Motik, ki je bila dolgoletna učiteljica v zamejstvu in zdomstvu, zdaj pa v DKPS skrbi predvsem za mednarodno udeležbo učiteljev iz tujine na konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države. Tretji nagrajenec je Leon Kernel, učitelj, predavatelj, organist, skladatelj in zborovodja. Je tudi predsednik skupnosti DKPS Sv. Hieronim v Postojni. Dobitnika naziva »častni član DKPS« sta ddr.Verena in dr. Andrej Perko, znana predavatelja, terapevta, mentorja in učitelja. Sta tudi sodelavca našega društva. Na Slomškovem dnevu sta imela strokovno predavanje, na katerem sta udeležencem spregovorila o pomenu naslova dneva Mož beseda več velja kakor kup zlata, torej o moči danih besed in predvsem naših dejanj v odnosih in v vzgoji.

                                                                                                                                         Helena Kregar,  

 predsednica Strokovnega sveta DKPS

 

Zapis udeleženke, bivše prejemnice Slomškovega priznanja (2021) in članice DKPS, Marije Pisk:

Lepo število udeležencev se je v soboto, 23. 09. 2023, zbralo na Slomu pri Ponikvi, v rojstni hiši bl. Antona Martina Slomška. Prijetno družbo so sestavljali pedagoški delavci vseh nivojev izobraževanja, kateheti, starši in romarji.

Slomškov dan vsako leto pripravljajo Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in župnija Ponikva. Na ta dan se vsako leto zgodi tudi podelitev Slomškovih priznanj in naziva častni član društva, in sicer članom društva, izjemoma tudi nečlanom, za področje vzgoje in izobraževanja. Letos je bil še poseben razlog za praznovanje, saj je prireditev potekala že dvajsetič. Na jubilejno praznovanje so bili povabljeni vsi, ki so v tem obdobju prejeli Slomškovo priznanje ali naziv častni član. Moto ali naslov dneva je letos bil: ''Mož beseda več velja kakor kup zlata''. ... Cel zapis najdete tu

 

Posnetki:

Prisluhni predavanju dr. Andreja Perka na 20. Slomškovem dnevu katoliških pedagogov

Prisluhni predavanju ddr. Verene Perko na 20. Slomškovem dnevu katoliških pedagogov

Prisluhni pridigi med sveto mašo na 20. Slomškovem dnevu katoliških pedagogov

 

Slomškov dan v medijih:

Tednik Družina, avtor: Jože Potrpin, 23. 9. 2023

Vatican news, 24. 9. 2023

Časopis Celjan 1184, 20. 9. 2023

Radio Ognjišče, 24. 9. 2023

STA, 23. 9. 2023

Slosolar.si, 13. 9. 2023

 

Fotografije:

Več fotografij v galeriji.


20. SLOMŠKOV DAN 2023


Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva organizirajo že 20. jubilejni Slomškov dan,

ki bo

v soboto, 23. septembra 2023, na Slomu in  Ponikvi.

Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih ima naslov:

MOŽ  BESEDA  VEČ VELJA  KAKOR  KUP  ZLATA

 

Program dneva:

9.00     zbiranje pred rojstno hišo bl. AM Slomška na Slomu
9.30     pozdravni nagovor župnika, predsednice DKPS, in duhovna misel
9.45     predavanje ddr. Verene in dr. Andreja Perka z naslovom: Jasnost besede in naših stališč ne glede ali smo poslušalcu všečni ali ne.

10.45   odmor
11.00   kulturni program s podelitvijo priznanj in naziva častni član
13.00   sv. maša v župnijski cerkvi sv Martina na Ponikvi
15.00   kosilo