Ime nič ne velja; vprašanje je, kakšen je človek, ki ga ima.

Josip Jurčič

16. Slomškov dan: Skupaj bomo poboljšali svet!

Tako kot že večkrat doslej, bi tudi letos lahko rekli: 16. Slomškov dan je dan, ki ga je naredil Gospod!

Program na Slomu je seveda otvoril bl. Slomšek. Prisrčna Blaže in Nežica sta nam natresla kar nekaj njegovih modrih naukov in z vedrino sta nas vodila skozi celotni dopoldanski program. Mešani pevski zbor kulturno turističnega društva sv. Anton na Pohorju pa nam je obogatil dan z lepo slovensko pesmijo.

Po uvodnih pozdravih je p. dr. Silvo Šinkovec predstavil življenje in delo letošnjega nagrajenca in predavatelja dr. Janka Kosa. Dr. Kos je v predavanju slikovito orisal svoj pogled na Duhovnost v vzgojnem procesu. Sodobni človek se vse bolj oddaljuje od svojega jedra in od stika z Bogom, kultura in trendi časa pa ga v tem podpirajo. Izpostavil je vrsto problemov, ki izvirajo iz oddaljevanja od duhovnosti, opažamo in preživljamo pa jih vsi, ki smo vpeti v šolski sistem.

 

Letošnji Slomškovi nagrajenci so: duhovnik in predavatelj dr. Vinko Potočnik, ga. Martina Koman, upokojena profesorica matematike in fizike, ga. Janja Lajevec, upokojena svetovalna delavka. Naziv častni član DKPS je prejel dr. Janko Kos. Pred podelitvijo je nagrajence nagovoril ravnatelj 1. Celjske gimnazije dr. Anton Šepetavc, ki je skupaj s predsednico DKPS nagrajencem podelil priznanja. Vsem Slomškovo priznanje pomeni nagrado za zvestobo, poštenost in vztrajno delo za vrednote vere in za predano služenje sočloveku.

Slovenski katehetski urad je pokrovitelj Slomškovega bralnega priznanja za mlade in za odrasle. Ob koncu prireditve so podelili ta priznanja več zvestim Slomškovim bralcem.

 

Dan smo zaključili s slovesno sveto mašo na Ponikvi. Daroval jo je dr. Vinko Potočnik v somaševanju z domačim župnikom in z več duhovnimi asistenti.

Slomškov dan – namenjen učiteljem, vzgojiteljem, katehetom in staršem je tudi letos ne le lepo doživetje pač pa z doživetjem podkrepljeno sporočilo in klic: skupaj bomo poboljšali svet!

Helena Kregar, OS Ljubljana