Govori o odsotnih in povedal ti bom, kdo si.

francoski pregovor

Slomškov dan 2020: »Domovini hvala, ljubezen in pomoč«

Tokrat že 17. Slomškov dan smo v župnijski cerkvi Sv. Martina na Ponikvi začeli z duhovnim uvodom: z litanijami Sv. Roka pred Najsvetejšim. Zaradi epidemije korona virusa je bil takšen uvod lepo priporočilo in izročitev v božje varstvo. Srečanje je sicer potekalo v malo skrčeni obliki, vendar njegove kvalitete to ni motilo.

Predsednica Marija Žabjek je za uvodni pozdrav udeležencem med drugim porabila kar Slomškove misli o ljubezni do domovine: za domovino moramo veliko moliti, saj ji resnično pomaga in jo varuje lahko le Bog.

Dr. Kajetan Gantar je letošnji prejemnik naziva Častni član DKPS. Svoje predavanje »Pedagoški etos med včeraj in danes, med brezosebno apatijo in osebnim tveganjem« je začel z mislijo, da je pedagoški poklic Božji dar. Orisal nam je svojo življenjsko pot v mladosti in čas študija v letih komunizma, v katerih je veliko njegovih učiteljev in vzornikov izgubilo delo, službo ali poklic. Mnogi so obdržali delo, a izgubili pedagoški žar zaradi pritiskov sistema na verne učitelje. Njegov temeljni moto je bila vedno osebna povezanost med učiteljem in učencem, ki le skozi dialog lahko skupaj iščeta resnico in v iskanju oba osebnostno rasteta. Nanizal je vrsto vplivov na učiteljev etos danes: pouk na daljavo, ki je le izhod v sili, nikakor pa ne more nadomestiti poučevanja v osebnem odnosu, zanemarjanje lepe slovenščine in grožnje, ki jo uničujejo skozi vse močnejši vpliv anglizacije na vseh področjih življenja. Svoje bogato razmišljanje je zaključil s prošnjo učiteljem, naj negujemo materni jezik in skrbimo za lepo slovensko besedo.

Podelitev Slomškovih priznanj je bila tudi letos prava luč dneva. Nagrajence je nagovorila in jim podelila priznanja ministrica za Slovence po svetu, dr. Helena Jaklitsch. O letošnjih nagrajencih: s. Rebeki Kenda, mag. Alojzu Grahorju, Ines Štular in dr. Kajetanu Gantarju, si več lahko preberete na naši spletni strani. Nepogrešljiva povezovalca Blažej in Nežica sta nas tudi letos popeljala z vrsto iskric iz Slomškovega v današnji čas. Za glasbeni užitek pa so letos poskrbele pevke kvarteta Štiglic iz Ljubnega ob Savinji, ki so s svojim prelepim petjem obogatile tudi sveto mašo.

Sveto mašo je s somaševanjem duhovnih asistentov in domačih župnikov, g. Alojza Kačičnika in g. Miha Hermana vodil dr. Ivan Štuhec. V pridigi se je ozrl v čas pred 200 leti, ko je mladi Slomšek odraščal - morda podobno, kot danes odraščajo mnogi najstniki. Slomšku so bili njegovi učitelji opora, duhovna in intelektualna spodbuda in pogosto tudi nadomestilo družine. Enako vlogo imamo učitelji danes. To, kar izgleda nesrečno, neugodno in težko, je lahko spodbuda, navdih in pomoč, če se učitelji zavedamo svojih moči in možnosti in z njimi pomagamo mladim odraščati.

Za lep praznični dan tudi letos hvala zavetniku, bl. Slomšku, pa ne le njemu: besede in pričevanje Slomškovih nagrajencev so obogatitev vseh, ki iz leta v leto pripravljamo in obiskujemo Slomškov dan.

Posnetek predavanja, nagovorov in svete maše najdete na fb naslovu DKPS in vabimo vas k ogledu!

Helena Kregar

 

Galerija: Slomškov dan 2020

17. SLOMŠKOV DAN 2020

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva organizirajo 17. Slomškov dan, ki bo v soboto, 26. septembra 2020, na Ponikvi. Tradicionalno srečanje  učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih ima letos naslov:

 

DOMOVINI HVALA, LJUBEZEN IN POMOČ

 

Program
9.00 Zbiranje na trgu pred cerkvijo sv. Martina na Slomu

9.30 Pozdrav: nagovori predsednice in duhovna misel – p. Silvo Šinkovec.

9.45 Predavanje: dr. Kajetana Gantarja: prejemnik naziva častni član

10.45 Odmor

11.00 Kulturni program s podelitvijo priznanj

12.30 Sv. maša, Ponikva, - maševanje vodi dr. Ivan Štuhec

14.00 Kosilo

Po kosilu po dogovoru odhod na Pilštanj.

 

Zaradi rezervacije kosil in potrebe po seznamu udeležencev je potrebna prijava na TO POVEZAVO.