Česa bi se lotili, če bi vedeli, da vam ne more spodleteti?

Robert Schuller

Aktualno

Čas je za logiko ljubezni in logiko gorčičnega zrna

O pogovoru z nadškofom Alojzom Cviklom na romanju in načrtovalnem dnevu DKPS na Brezjah.

Brezje, 22. 8. 2020

Začetek novega šolskega leta smo v DKPS priporočili Mariji z romanjem in srečanjem na Brezjah.

 

Romanje se je začelo z molitvijo in sveto mašo, ki jo je daroval mariborski nadškof Alojz Cvikl. Z njim smo se po maši zadržali v dolgem pogovoru. Seveda smo se pogovarjali o izzivih, ki jih pred učitelje, vzgojitelje in katehete prinaša današnji čas.

Zaradi zdravstvenih razmer prevladujejo delo in komunikacija na daljavo, ob tem je zato pomembno iskati in oblikovati čim več osebnih stikov. V pogovoru nam je opisal vrsto svojih spoznanj in izkušenj iz pastoralnega dela na župnijah, z mladimi, predvsem pa z birmanci. Navdušil nas je z vrsto idej, ki jih kot učitelji in kateheti lahko uporabimo za tkanje mrež dobrih odnosov s svojimi učenci, z njihovimi družinami in prezaposlenimi starši. Poudaril je, da ne smemo pozabiti, da smo Božji sodelavci in da smo vrata, skozi katera Bog danes stopa k ljudem.

Osebni stik je očitno tudi v tem času prvi korak do mladega srca in potem tudi pot, po kateri mlade lahko kaj naučimo. V pogovoru smo dotaknili vrste perečih problemov v slovenski šoli in tudi v cerkvi, predvsem v katehezi, v kateri bi morala dosedanjo logiko pravil zamenjati logika ljubezni. Govorili smo o možnostih in priložnostih, ki jih nudi sodobna komunikacija pri povezovanju s starši, o izrednem pomenu družine in molitve v družini in o logiki gorčičnega zrna: že nekaj družin, v katerih se moli, lahko pomaga celotni župniji.

 

Pogovor smo zaključili s spoznanjem, da smo v času pandemije na vseh področjih preskočil čas za 10 let in da smo se znašli pred izzivi, v katerih se še ne znajdemo in zato potrebujemo tako božjo, kot obilico medsebojne pomoči.

 

Člani Društva smo nadaljevanje dneva posvetili načrtovanju.

V treh delovnih skupinah smo razmišljali o

  • molitvi in mreži molitve

  • razvoju in viziji društva

  • strokovnosti, seminarjih in promociji društva

Veseli smo bili katehistinj in članic iz območnih skupnosti, saj smo z njihovim sodelovanjem videli tako dejavnost in probleme v različnih župnijah kot tudi skupne vidike in možnosti sodelovanja s kateheti.

Seveda smo dan zaključili v prijazni senci picerije Mobidick, kjer smo naredili pošten in vesel, pravi društveni zaključek izredno bogatega in osrečujočega srečanja pri Mariji pomagaj na Brezjah.

 

O srečanju lahko preberete tudi na strani Romarskega urada Brezje: http://www.marija.si/novice/2020-8-22/1659/

Foto: Romarski urad Brezje.